A saját lábán álló üzletember nagy befektetésre szánta el magát az év végén, többségi tulajdont szerzett a Gránit Bankban és egyből munkavállalói résztulajdonosi programot indít – értesült a Forbes.

A BDPST Zrt. megvásárolja Gránit Bank többségi tulajdonosa, az E.P.M. Kft. túlnyomó részét – közölte a bank a Forbes-szal.

A Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST a bank papírjainak 57 százalékát vásárolta fel. A tranzakció véglegesítéséhez szükség van még a Magyar Nemzeti Bank jóváhagyására is, de ez már csak formalitás.

A lap megírta, hogy aközlemény szerint a bank menedzsmentje nem változik, azaz Hegedűs Éva, a Forbes által legbefolyásosabbnak választott magyar nő lesz továbbra is az elnök-vezérigazgató. Hegedűs az vásárlásról azt írta: „A stratégiai célok továbbra is változatlanok: élen járni az innovációban, újabb és újabb banki termékeket bevezetni kiemelkedő ügyfélélmény biztosításával, folytatni a konzervatív hitelezési politikát, fenntartani a működéshatékonysági előnyt. Az ehhez szükséges tőkét az új befektető biztosítja.”

Az ügyben megszólalt Tiborcz is. „Cégcsoportunk elkötelezett pénzügyi befektetőként hosszú távon kívánja támogatni a Gránit Bank üzleti stratégiáját. Tőkeemelés formájában biztosítani kívánjuk a bank további dinamikus növekedéséhez szükséges tőkét. A BDPST Group célja, hogy a befektetéssel tovább diverzifikálja a cégcsoport tevékenységét. Hiszünk a Magyarországon, de globálisan is átalakuló pénzügyi szektor üzleti lehetőségeiben, ezért is kerestünk olyan befektetést, ahol a jövő sikereinek zálogát jelentő digitális szemlélet már adott” – emelte ki Tiborcz István, a BDPST Group tulajdonosa.

Az új befektető tulajdonszerzése mellett a Gránit Bank Közgyűlése döntött, egy új 16,7 milliárd forintos Munkavállalói Résztulajdonosi Programról, amely egyfelől erősíti a kulcsmunkavállalók érdekeltségét a részvényesi érték növelésében, másfelől jelentősen bővíti a Bank tőkéjét, ennek eredményeként a bank saját tőkéje 40 milliárd forint felé emelkedik – írja a Forbes.