Szinte közhelyként emlegetjük, hogy napjainkban a hagyományok már nem is számítanak! Pedig egyáltalán nem így van. Nézzük csak a karácsonyi ünnepek időszakát. Adventi koszorút készítünk, hajnalonta roratera járunk, éjfélkor meg misére, Luca napkor pedig búzát ültettünk.

Nem s beszélve a karácsonyi asztalról! Igyekeztünk almát, diót, mogyorót kikészíteni, miközben készült a halvacsora és sült a mákos guba. Most pedig itt a szilveszter! Vele pedig a tradicionális ételsorok kavalkádja.

A rengeteg babonával és hagyománnyal rendelkező, misztikus szilveszteri éjszakára, és az újév első napjára is rengeteg megszokott étellel készülünk.

Kultúránknak is megvannak a maga szerencsehozó élelmiszerei, s az ebből készített hagyományos ételei. Lássuk, hogy a magyar konyha mivel is várja az új évet!

A magyar ember nem lehet meg ilyenkor sem jófajta husika nélkül, hát még szerencsehozó malacsült nélkül! A téli disznóvágások idején nagyon sok vidéken múlatják sertéshús fogyasztással az év utolsó napját. Ennek több oka is van. Állítólag a malac azért is lett az év fordulójának állata, mert orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kitúrja számunkra a földből. Egészen más vélemények szerint a kissé kövérkés malac, hája az, ami ehhez a megtisztelő szerephez juttatta, mert hogy őkelme a jóléttől olyan kövér és zsíros.

A magyarok szilveszteri asztaláról nem maradhat le a virsli. A sertéshús egy könnyen formátumú változata, gyorsan elkészíthető, ízletes és minden korosztály kedveli, adhatunk hozzá mustárt, majonézt, tormát igény szerint.

Kicsiny hazánkban a téli ünnepeink alkalmából előszeretettel készítünk ízletes, remegős kocsonyát, hogy akár több napon keresztül is fogyaszthassunk az ínycsiklandozó remekekből.

A finom malacsült elmaradhatatlan körete a káposzta, ami annak köszönhetően került be a szerencsehozó ételek közé, hogy erősen emlékeztet a papírpénz tekercsre vagyis a káposzta fogyasztása szerencsét hoz a házhoz.

A lencse napjainkra újév első napjának kötelező eledele lett. A lencse hivatott jelképezni, hogy a következő évben sok-sok pénzünk lesz, miközben takarékosan telnek a napjaink, hiszen csak az olcsó lencsét fogyasztjuk, ami napjainkra drágább lett a húsnál. Hazánk sok vidékén a lencsét felváltja a bab vagy a borsó, mutatva, hogy a sok zsíros étel után bizony jólesik némi zöldségféle.

A nehéz húsféléket könnyen leváltjuk a bőséges étkezések után könnyebb főzelékre, de a desszertről azért szilveszterkor sem mondunk le. Az év utolsó éjszakáján dívik a sós és az édes aprósütemények divatja, így az étkezések végét jelentő sütemények is nagy horderővel bírnak az évnek ebben a szakában.

Az édes tészták előszeretettel készülnek kismalac formájúra. A sült és kelt tésztákon kívül a különféle érmeket rejtő desszertek is igen népszerűek szilveszter éjszakáján, hiszen ki ne szeretne az év utolsó napján is szerencsés lenni.

Ezt a sok-sok finomságot mind elkészíthetjük az év utolsó napjának ünnepére, de gondoljunk arra is hogy mit nem szabad fogyasztani szilveszterkor!

Mert bizony vannak olyan ételek, amelyeket szigorúan tilos szilveszterkor fogyasztani!

Ilyenek elsősorban a szárnyasok, mert elrepül velük a szerencsénk, de vadat sem szabd ezen a napon készíteni, mert azok elfutnak a szerencsénkkel, de a rákokat is hanyagoljuk ez idő tájt, mivel visszafelé haladnak, mi pedig előre szeretnénk menni.

Szilveszteri vacsorakor ajánlatos, ha a tányérunkon lévő ételből kis maradékot hagyunk, még akkor is, ha nagyon is ízlett az étel, mert a tányéron hagyott maradék az előttünk álló évben hozzásegít minket ahhoz, hogy jövőre is legyen mindig étel a tányérunkon, és a kamránk is egész évben tele lehessen.