A Pécsi Ítélőtábla helybenhagyta a büntetést annak a vádlottnak a büntetőügyében, aki egy fakivágás során súlyos sérülést okozott a segédkező sértettnek.

A vádlott egy Somogy megyei településen 2019. augusztusában egy akácfát akart motoros fűrésszel kivágni, amelyben a sértett és fia napszámosként segédkezett. A művelet során a vonatkozó munkavédelmi normákat, valamint a motoros fűrész használatával és a fakivágással kapcsolatos szabályokat nem tartotta be.  A fűrész a használat közben a fa vágatából kiugrott, és a sértettnek életveszélyes, maradandó fogyatékossággal járó vágásos sérülést okozott.

Az első fokon eljárt Kaposvári Törvényszék a vádlottat maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek, ezért 1 év – 2 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte.

Az ítélet ellen annak súlyosítása iránt az ügyész nyújtott be fellebbezést. A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a fellebbezést fenntartva a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztésére hosszabb próbaidő megállapítását, valamint a vádlottnak a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alóli előzetes mentesítését indítványozta.

A Pécsi Ítélőtábla a mai napon kihirdetett jogerős határozatával az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetést helybenhagyta, ezen felül – az ügyészi indítványnak megfelelően – rendelkezett a vádlott előzetes mentesítéséről.