Jelenleg is keresik a rendőrök azt a sofőrt, aki 22 külföldinek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztálya jelzése alapján a Pest megyei rendőrök 2022. január 5-én 19 óra 50 perc körül az M5 autópálya inárcsi pihenőhelyénél akartak kivezetni egy román honosságú teherautót, amely hirtelen lefékezett a leállósávban. A sofőr kiugrott a volán mögül és elfutott az erdős, bokros terület felé. A jármű rakterében a rendőrök 22 külföldit találtak. – írja a police.hu

A magukat afgán, illetve pakisztáni állampolgárnak valló férfiak magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a Pest megyei rendőrök elfogták és előállítják őket.

Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz, az embercsempészéssel gyanúsítható, jelenleg szökésben lévő sofőr felkutatására és elfogására a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai megtették a szükséges intézkedéseket.

Az embercsempészés bűntette alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.