Túl vagyunk a csodaszép ünnepinken, és itt az új esztendő, egy új kezdet lehetősége. Most, hogy mindenki túl sokat is fogyasztott a jóból, és még előttünk a farsang, ideje kihasználni a környezetünk nyújtotta lehetőségeket, és fordítsuk mindezt az egészségünk megőrzésére.

No, nem gondolok túl nagy dologra, csak egyszerű, pihentető sétára, túrára a napsütésben vagy az éppen csendes hóesésben.

De nézzük csak, milyen előnyünk is származhat egy jó kis téli sétából!

A fizikai erőnlétünknek megfelelően tervezzünk sétákat, túrákat, ami szerencsére Magyarországon is egyre népszerűbb sport. A rendszeres mozgás elengedhetetlen az egészséges életmód kialakításához. Túrázás közben megemelkedik a pulzusunk, főleg ha nem sík terepen haladunk, hanem útba ejtünk dombokat vagy esetleg hegyeket is, vagyis ugyanazt a hatást érhetjük el egy jó, kiadós sétával, mintha elmennénk konditerembe edzeni, csak közben közelebb kerülhetünk bennünket körül ölelő természethez.

Stresszoldásnak sem utolsó, ha olyan érzésed van, hogy szorongsz valamitől, vagy túl sok időt töltöttél a négy fal között, ami valljuk be így tél idején megesik. Ne feledd, a feszültség levezetésére az egyik legjobb módszer a mozgás.

Az otthoni üldögélés mellé legalább heti egy nagyobb sétát, kirándulást tervezhet bármelyik korosztály. A legideálisabb persze a legalább három naponta megtett, és legalább 30 perces séta, hogy a vérkeringésünket kicsit felturbózzuk egy kis megerőltetéssel, ami jót tesz a tüdőnknek és a vérkeringésünknek.

Ma már a nagyszülők is rabjai a monitor előtt végzett szórakozásnak, munkának, kommunikációnak. Akkor pedig itt az ideje egy kis túrázásnak, sétának, hiszen az azért is jó, mert elősegíti a távolba meredést vagy akár bambulást, az orrunk elé bambulás helyett. Ez pedig pihenteti a szemünket és az idegrendszerünket. Ilyenkor télen ugyan, nem a megnyugtató zöld szín tárul elénk, viszont helyette más, eddig a buja, zöld lombok miatt rejtve maradt szépségeket fedezhetünk fel.

A friss levegőn való séta segít elűzni a rossz, nyomasztó gondolatokat, tehát az egyik legjobb kikapcsolódási lehetőség.  Plussz, olcsó, de mégis segít kiszakadni a mindennapok gondjaiból, rohanásából. Túrázáskor akár csatlakozz tapasztalt túrázókhoz, hogy maradjon időd elfeledkezni mindenről, és fel tudj töltődni a természetben energiával.

Ha már túrára indulunk, akkor vigyük magunkkal a barátokat, a családot! Egy kellemes túra mindenki számára felejthetetlen élményeket és kikapcsolódást nyújthat. Magányosoknak pedig szinte áldás egy egész napos szervezett túra, amelynek során igazán csak rajtunk múlik, hogy új kapcsolatokat alakítsunk ki, vagy akár mélyebbre fűzzük a barátainkkal vagy családtagjainkkal fennálló kapcsolatunkat.

Nagyon sokszor nehéz elindulni, de gondoljunk arra, hogy ilyenkor milyen sok szép élmény vár ránk. Ez nem egy verseny, itt csak nyerni lehet! Akár egy tóparti élményt, akár egy véletlen találkozót egy régi baráttal, egy rácsodálkozást az élet szépségére, akár egy élményt egy szép panorámával, egy megtapasztalást, hogy milyen sokan sétálnak túráznak rajtunk kívül.

Az egy ideje köztünk tartózkodó járvány miatt sokkal kevesebb a közösségi, társasági program, főleg így télen. Így aztán a mentális egészségünk megóvása érdekében is fontos kihasználni a természet nyújtotta lehetőségeket, a friss, szabad levegő egészségünkre gyakorolt jó hatását. Ez nem feltétlenül a megerőltető teljesítménytúrákat jelenti, ha nem egyszerűen minden esetben a számunkra legkellemesebb sétát, túrát.