Tegnap bejelentette Áder János köztársasági elnök a 2022-es választások időpontját, ami április 3-án, vasárnap lesz. Ezzel egyidőben rendezik majd a kormány gyűlöletkeltő, a szexuális és nemi kisebbségeket kiközösítő népszavazását is. Több civil szervezet érvénytelen szavazásra buzdít minden szavazópolgárt, hogy így fejezzék ki véleményüket a kormány politikájával szemben. 

Tíz civil szervezet közös közleményében azt írja, hogy a népszavazás két okból is különösen aljas. Egyrészt a kérdések megfogalmazása azt sugallja, hogy a fiatalok sérülnek attól, hogyha hallanak a szexuális és nemi kisebbségekről, másrészt sérti az LMBTQI emberek méltóságát. A szóhasználat szándékosan manipulatív: a szülők gyermekük iránti természetes aggodalmát és védelmező szándékát akarja saját politikai céljaira használni.

Az aláíró szervezetek ezért arra kérnek mindenkit, hogy a népszavazáson szavazzon érvénytelenül. Ezt a legegyszerűbben úgy lehet megtenni, ha a választási lapon az “Igen” és a “Nem” karikát minden népszavazási kérdésnél egyaránt beikszelik. 

Érvénytelen kérdésekre érvénytelen választ kell adni. Minden érvénytelen szavazat segít abban, hogy a kormány kiközösítő népszavazása ne érje el az érvényességi küszöböt. Bizonyítsuk be újra, hogy a magyarok egy elfogadó társadalomban akarnak élni, utasítsuk el a kormány kirekesztő és gyűlöletkeltő politikáját” – mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója. 

Mindannyiunknak van olyan ismerőse, aki szexuális vagy nemi kisebbségekhez tartozik: legyen ő az unokaöcsénk, nagynénénk, barátunk, kollégánk, tanárunk, vagy éppen a csapattársunk. Olyan társadalomban szeretnénk élni, ahol az ő biztonságuk is ugyanolyan fontos, ahol nem érheti atrocitás szeretteinket az utcán, a tömegközlekedésen vagy a munkahelyén” – tette hozzá Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

A közleményt az alábbi szervezetek adták ki: 

Amnesty International Magyarország 
Budapest Pride
Háttér Társaság 
Labrisz Leszbikus Egyesület
Magyar Helsinki Bizottság
Magyar LMBT Szövetség
Prizma Transznemű Közösség
Szimpozion Egyesület
Szivárványcsaládokért Alapítvány 
Társaság a Szabadságjogokért

Forrás: Jövő Tv