Az április 3-i országgyűlési választáson 146 külképviseleten szavazhatnak majd a magyarországi lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok. Ez a szám a 2018-as választáshoz képest 28-cal több: huszonkilenc új külképviselet nyílt, míg egy bezárt. Ez utóbbi a líbiai Tripolit takarja, így ott már nem lesz lehetőség szavazni.

A 2018-as parlamenti választáson tehát 118 külképviseleten szavazhattak a választópolgárok, azóta viszont több helyen is megnyitott külképviselet. Amerikában például két új helyszín is megjelent Houston és Miami városában, de immár lehet voksolni Innsbruckban (Ausztria), Nürnbergben (Németország), Genfben (Svájc), Malagában (Lengyelország) és a felvidéki Besztercebányán is. Európában két új helyszín lett még Lengyelországban (Gdansk és Wroclaw) és Franciaországban is (Lyon, Strasbourg), de lehet már szavazni olyan kisebb államokban is, mint Észtország, Málta és Luxemburg.

A 2018-as országgyűlési választás óta nyílt meg továbbá külképviselet a ciprusi Nicosiában, a kanadai Montrealban és Vancouverben, a kínai Kuangcsouban, vagy éppen Uruguay fővárosában, Montevideóban és Panamában is.

A listán van néhány igazán különleges hely is, ahol nagyon kíváncsiak lennénk arra, hogy mennyien fognak voksolni. Ilyen például Dakka (Banglades), Phnompen (Kambodzsa), Biskek (Kirgizisztán), vagy éppen Vientian (Laosz). Lehet majd szavazni az ománi Maszkatban, a palesztin Ramallahban, a sivatagi autóversenyéről elhíresült szenegáli Dakarban, de Kampalában (Uganda) és Lusakában (Zambia) is.

Forrás: MTI