„Mind Európa, mind Magyarország olyan döntés előtt áll, amelynek hatalmas jelentősége van a jövőre nézve” – mondta pénteki online sajtótájékoztatóján Keresztes László Lóránt az atomenergia esetleges zöldenergiakénti elismeréséről.

Az LMP frakcióvezetője szerint lemondás és meghunyászkodás lenne az atomlobbi előtt az, ha az unió zöldenergiaként ismerné el az atomenergiát. Kijelentette, a magyaroknak le kell váltaniuk a jelenlegi kormányt, amely a Roszatom lobbistájának tekinthető.

Keresztes kitért a paksi bővítésről szóló megállapodásra is, amit nyolc évvel ezelőtt írt alá teljes titoktartás mellett a magyar kabinet Moszkvában. „A megfelelő tervek azonban azóta sem készültek el, a beruházás pedig többszöri határidő-módosítás ellenére sem kapott létesítési engedélyt” – mutatott rá. Sérelmezte azt is, hogy nem tudható, mi a késlekedés oka, ráadásul a földrengésbiztonság kérdése sem tisztázott. „A kiégett, radioaktív fűtőanyagok tárolása pedig sehol a világon nem megoldott” – tette hozzá, zsákutcának nevezve a Boda mellé tervezett atomtemetőt is.

Keresztes László Lóránt kijelentette: az ellenzéki pártok felül fogják vizsgálni a teljes projektet, ha kormányra kerülnek. Az LMP pedig teljes tévedésnek tartja, ha az atomenergiát zöldenergiává minősíti az unió. „Ez azt jelenti, hogy a jövőben a megújuló energiák helyett az atomenergia részesül eurómilliárdos támogatásban” – mondta.

Forrás: MTI