444 birtokába jutott az a nyomozati anyag, amelyből kiderül, hogy Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korábbi elnöke feltételezhetően kapcsolatrendszerét kihasználva érhette el, hogy bizonyos befolyásos politikai szereplők rokonai és protezsáltjai átmenjenek a jogi diplomájuk megszerzéséhez szükséges vizsgákon.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat hónapokon át lehallgatta Schadl telefonját, mert az feltételezték róla, hogy rendszeresen kenőpént juttat z Igazságügyi Minisztérium nemrég lemondott államtitkárának, Völner Pálnak. A Völner Pál személye körül kialakult botrányról a BaHír már korábban is beszámolt:

A Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki dr. Völner Pál országgyűlési képviselőt

Schadl György a 444 birtokába jutott dokumentumok alapján Völner Pál több rokonának is elintézte, hogy átmenjenek az egyetemi vizsgáikon. Emelett Nagy Ádámot, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal kabinetfőnökét is elég erősen segítette a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) folytatott tanulmányai abszolválásában.

a most felfüggesztett Mészáros Pál Emil, a PTE Büntető és Polgári Eljárásjogi Tanszékének tanársegédje maga hívta fel Schadlt, hogy elújságolja neki Nagy Ádám sikeres vizsgázást, ami azért is aggályos mert a Központi Nyomozó Főügyészség a Schadlék ellen indított büntetőeljárás indoklásában kifejti, hogy Nagy Ádám nem is jelent meg a vizsgán és valószínűsíthetően maga Schadl intézte el neki a vizsgaregisztrációt az egyetemen online rendszerén.

Népszava információ szerint a botrány hatására a mai nap folyamán felfüggesztették a Pécsi Tudományegyetem PTE Büntető és Polgári Eljárásjogi Tanszékén dolgozó tanársegéd, Mészáros Pál Emil vizsgáztatási jogát. Mészáros a dékánnak elmondta, hogy anyagi haszna nem származott a segítségnyújtásból, csupán baráti szívességet tett, amit nagyon megbánt.