A Népszava ma reggeli cikkében írt arról, hogy az oltópontokról hazaküldik a betegeket, mivel hiányoznak a szakmai irányelvek a negyedik oltással kapcsolatban. Az orvosok máig nem kaptak iránymutatást az oltásról, miközben a kormány gőzerővel propagálja azt.

A cikk hatására vagy sem, ma megérkezett az ajánlás, amit Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő Facebook-posztban tett közzé. Kunetz szerint „sokkal előrébb nem lettek vele” az orvosok, mivel az oltóanyag választás minden esetben az ő feladatuk lesz. Ezt „szakmai szempontok alapján”, a beteget ismerve kell meghozniuk, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ ezeket nem részletezte az ajánlásban.

Az ajánlás alapján a negyedik oltást a három oltásban részesült 18 éven felüli személy kérheti, akinek a harmadik oltása óta eltelt legalább négy hónap. Továbbá azt írják, a Janssen oltóanyaggal történt alapimmunizálás után ismétlő oltásban részesült személy szintén kaphat újabb oltást, ha már legalább négy hónap eltelt a legutóbbi oltás óta.

Az NNK leszögezte: az oltóanyag választása minden esetben az oltóorvos feladata, általános ellenjavallata egyik kombinációnak sincs.

Forrás: 24.hu