2022 márciusától Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke lesz a legjobban kereső állami tisztségviselő – írja a 24.hu. Eddig Matolcsy György jegybankelnök vezette ezt a listát havi ötmilliós fizetésével. Az állami vezetők közül így ő kereste a legtöbb pénzt, de két hónap múlva Domokos már 5,2 millió forintot vihet majd haza.

Érdekesség, hogy korábban a jegybankelnök fizetését törvényben rögzítették, így Matolcsy csak akkor tudja visszavenni a vezetést, ha ezen újra módosít az országgyűlés. Ezzel szemben az ÁSZ-elnök illetménye évről évre automatikusan együtt emelkedik az átlagkeresetekkel, ezért is tudta most megelőzni Domokos. Ha minden így marad, akkor egy év múlva már az ÁSZ alelnöki is jobban keresnek majd Matolcsynál.

Ami a lista többi tagját illeti, nekik sem kell szerénykedniük, ha a bankszámlájukra néznek. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal és a Közbeszerzési Hatóság elnöke a jegybankelnöki fizetés 80 százalékát, azaz 4 millió forintot kaphat, és 5-5 milliós fizetés jár a kormány tárca nélküli minisztereinek is.

2023-ra aztán az Alkotmánybíróság elnöke, Sulyok Tamás is megelőzheti a jegybankvezért. Az ő keresete 2019-ben „csak” 1,5 millió forint volt, ez egy évvel később 3,8 millióra nőtt, ebben a tempóban jövőre ő is előzni fog. Jelenleg 4 milliós fizetése van Polt Péter legfőbb ügyésznek, a Kúria elnökének, Varga Zs. Andrásnak, valamint az Országos Bírósági Hivatal elnökének, Senyei György Barnának is.

Forrás: 24.hu