A Transparency International friss Korrupcióérzékelési Indexe szerint Magyarország az EU második legkorruptabb országa – írja a HVG. Az előző években ezen a listán egyébként az első helyen állt hazánk, de most sem a javulás miatt „előzött” Bulgária, hanem azért, mert ott jelentősen romlott a korrupciós index.

Magyarország tehát kevésbé romlott a mutatókban, mint Bulgária, miközben saját régiónkban látványos leszakadás történik. A kutatás során egy 0-100 közötti skálán helyezik el az országokat, ahol a 0 jelenti a legkorruptabb nemzetet. Egy éve Magyarország, Romániával és Bulgáriával együtt, 44 ponttal állt, ami az EU-országokat tekintve a legrosszabb volt. A mostani eredmény szerint mi egy pontot csökkentünk, de Bulgária kettőt, miközben Romániában egy egységnyit javult a helyzet.

A jelentés kiemeli, hogy a globális összevetésnek kevesebb az értelme, inkább a hasonló gazdasági, politikai és földrajzi helyzetű országokat érdemes összevetni. Mégis érdekes egy pillantást vetni arra is, hogy világszinten hol helyezkedünk el a korrupciós mutatókat tekintve. A Transparency International 180 államot vizsgált, ezek között négy helyet rontott Magyarország, immáron a 73. helyen áll, olyan országokkal együtt, mint például Ghána vagy Szenegál.

A jelentés szerzői összehasonlították a korrupciót az egy főre jutó GDP-vel is. Meglepő vagy sem, de arra jutottak, hogy az EU-n belül erős az összefüggés a gazdag állam és a kevés korrupció között. Tehát minél szegényebb egy állam, annál inkább korrupt. Ez felveti a kérdést az Orbán-kormány szerint hasító magyar gazdaság és a növekvő korrupció közötti kapcsolatokról, de ennek megválaszolását már olvasóink fantáziájára bízzuk.

Forrás: HVG