„A bíróság nekünk adott igazat a még elégséges szolgáltatás ügyében, tehát kimondta végzésében, hogy jogszerű lesz a PDSZ és PSZ által benyújtott szabályok szerint a hétfői sztrájk. Ez egy elsőfokú bírósági végzés” – írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Facebook oldalán.

A pedagógus szakszervezet kiemelte, hogy lemondanak a fellebbezés jogáról, így már csak a kormányon múlik, hogy a bírósági végzés hétfőre jogerőre emelkedik-e.

A szakszervezetek nem fújják le a sztrájkot, mindenkit arra biztatnak, hogy a szervezést tovább folytassák, és egyben felhívják az intézményvezetők és fenntartók figyelmét, hogy ebben működjenek együtt a helyi sztrájkszervezőkkel. Bonyolítsuk le együtt és minél többen hétfőn reggel 8-10 óra között a figyelmeztető sztrájkot! – írja a PDSZ.

Sok kérdés érkezett a szakszervezethez azzal kapcsolatba, hogy a szakképzésben dolgozók is csatlakozhatnak-e a hétfői sztrájkhoz, a PDSZ válaszra erre igen. Az érdekvédelmi szert továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy jogellenes, ha bárki akadályozza a sztrájk szervezését a szakképző intézményekben.

Ezzel szemben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) közleményben azt írja: biztos, hogy már nem lehet törvényes a hétfői pedagógussztrájk. Mivel a bírósági eljárással összefüggő határidők miatt már napokkal ezelőtt eldőlt, hogy nem lesz jogerős bírósági ítélet január 31-re.

A kormány felszólítja a hétfői sztrájkot nagy erőkkel szervező szakszervezeteket arra, hogy tanúsítsanak jogkövető magatartást, és a hétfői sztrájkot halasszák el.

Az EMMI szerint a január 31-i sztrájk jogszerűtlen, egyértelműen a baloldal választási kampányának része és a választás közeledtével már megint dróton rángatják a szakszervezeteket.