A napokban a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a büntetés súlyosbítását kérte annak a vádlottnak az ügyében, aki 2008 májusában egyszerűen agyonverte egykori élettársát, utána pedig félve a következményektől az egzotikus Dominikára menekült.

Tíz év kutatás, nyomozás után bukkantak a magyar hatóságok az elkövető nyomára, és 2018 nyarán a nemzetközi jogsegély alapján szállították vissza Magyarországra. A vádlottat emberölés bűntettében találta bűnösnek a törvényszék, amiért mindössze 9 év börtönre és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte a férfit.

A lehető legsúlyosabb bűncselekményt elkövető férfi tettét megelőzően öt évig élt élettársi kapcsolatban a sértettel. A férfi féltékeny és agresszív természete miatt a bűntett elkövetése előtt már többször szóváltásra, és bántalmazásra is került sor a férfi és a nő között.

Az esetet megelőzően is veszekedett a pár, majd a férfi olyan durván bántalmazta párját, hogy az a több napos kórházi ápolás ellenére elhunyt. Az asszony a durva bántalmazások alkalmával igyekezett segítséget kérni a szomszédoktól, akik tartottak az erőszakos férfitól, ezért nem nyújtottak menedéket a nő számára.

A vádlott az arcára, a fejére, a végtagjaira és mellkasára is többször erős ütést mért az élettársára, miközben annak nyakát is megragadva fojtogatta. A kegyetlen bántalmazás következtében a nő testén több mint 30 rendbeli olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy eszméletét vesztette. Az asszony egy héttel a kórházba szállítását követően hunyt el.

A tragikus esetről szóló tudósításokból tudható, hogy a férfi a bűncselekményt egy nyíregyházi lakásban követte el a férfi. A bűncselekmény elkövetésekor a nő mindössze 23 éves volt, akit az orvosok 6 napon át próbáltak megmenteni és visszahozni az életbe.

Mi is úgy érezzük, hogy valóban kevés a 9 év büntetés egy olyan tett esetében, mikor egy ereje teljében lévő férfi észlelte gátlástalanul durva bántalmazás következményeit a sértett állapotán, egyszerűen magára hagyta a magatehetetlen élettárást, és elmenekült. A külföldre menekült tettes új lakóhelyén új életet kezdett, családot is alapított, és szállodát üzemeltetett. A hatóságok viszont 10 év elteltével a Dominikai Köztársaságban elfogták, és csak ezután állították a magyarországi bíróság elé 2018-ban.

Most pedig újra napirendre került az eset, mivel a fellebbviteli főügyészég álláspontja szerint az elkövető emberi mivoltából kivetkőzve, a sértettet méltóságában is súlyosan alázva ölt, és a fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint ebben az esetben a börtönbüntetés és a mellékbüntetés súlyosítása egyaránt indokolt.

Forrás: dehir.hu, kekvillogo.hu

Fotó: pixabay.com