Kormányváltás esetén sem kell csüggednie az Orbán-kormány minisztereinek és államtitkárainak, ugyanis átlagosan 10 millió forintos végkielégítéssel távozhatnának posztjaikról, ami így összesen 654 millió forintot jelentene. – írta meg a 24.hu.

Azok a miniszterek, valamint államtitkárok, akik legalább három éve töltik be jelenlegi tisztségüket, hathavi illetményt kapnak, a három évnél kevesebb ideig hivatalban lévő kollégáik pedig háromhavi fizetésre lennének jogosultak a jogszabályok szerint.

Kinek mennyi jár?

  • Orbán Viktor havi 1.5 millió forintot kap miniszterelnöki feladatainak ellátásáért, így az ő végkielégítése 9 millió forint lenne.
  • Süli János és Mager Andrea tárca nélküli miniszterek rendelkeznek a legmagasabb – havi 5 milliós – illetménnyel a kabineten belül, így ők egyaránt 30-30 millió forinttal vigasztalódhatnának munkahelyük megszűnése esetén.
  • Varga Judit némiképp csalódott lehetne, hiszen az előbb felsorolt kollégáihoz képest ő „csak” 5.9 milliót vihetne haza, mivel kevesebb, mint 3 éve nevezték ki az Igazságügyi Minisztérium élére.

Mire számíthat a korrupció gyanújába keveredett Völner Pál?

Tavaly decemberben látott napvilágot a hír, miszerint a legfőbb ügyész hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítja az Igazságügyi Minisztérium – azóta már lemondott – miniszter-helyettesét és államtitkárát, Völner Pált.

Távozó államtitkárként a jogszabályok értelmében őt is megilleti a háromhavi „búcsúpénz”, ami esetében 3.9 milliót jelent. Amennyiben viszont az áprilisi választást követően nem ül be újból a Fidesz-KDNP padsoraiba országgyűlési képviselőként sem, abban az esetben további 3.7 milliós végkielégítésre is számíthat.

Kiemelt kép: Bankó Gábor