Pécsett gyros/kebab fronton igen nagy a verseny, ha az ember leszáll az Árkádnál bármelyik buszról, akkor egy kilométeres körzetben legalább 10 különböző olyan helyet talál, aminek a fő profilja ez az étel. Ugyanakkor, aki járt már Görögországban, az tudja, hogy amit Magyarországon gyrosnak neveznek, az azért sok tekintetben eltér attól, amit az ember Görögországban kap. Éppen ezért, amikor megláttam, hogy a Stavros étterem igazi görög gyrosszal reklámozza magát, kíváncsivá tettek.

Mivel akkor épp Kolozsváron voltam, akkor a hirdetést megtaláltam, kicsit muszáj volt várnom, de október végén el tudtam oda jutni és ki tudtam próbálni az ételüket, és valóban, teljesen más élményt adott, mint a hagyományos gyrosok (erről a blogomon írtam is). Ezután kerestem fel immáron újságíróként a helyet, hogy mutassák be nekem kicsit jobban az éttermet. Erre Egri-Tziotziosz Szófia, a Stavros ügyvezetője vállalkozott.

Fotó: Hegedűs Tünde

Mióta foglalkozol vendéglátással?

Már nagyon hosszú ideje életem része a vendéglátás, ugyanis édesapám a tulajdonosa a pécsi Grano éttermeknek. Először a húgom vállalta az üzletvezetést, ám ő évekkel ezelőtt elköltözött Pécsről, így én vettem át a helyét. Kezdetben csak a Búza téri Grano étterem volt nekünk, ahol egy idő után megnövekedett az igény arra, hogy legyen kiszállítás, azonban a fönti konyha kapacitása teljesen kihasznált volt, már nem bírt volna többet. Ezért találtuk ki, hogy legyen egy olyan hely, aminek a fő profilja a kiszállítás, és ez volt az a hely (az interjú a Rákóczi úti Grano étteremben készült – a szerk.). Időközben azonban sikerült kialakítani itt is ezt a beülős részt, így ez is tejes értékű étteremként működik. A Stavrost pedig néhány hónapja nyitottuk meg.

Visszatérve a Stavros étteremre, mi volt az indíttatás arra, hogy ilyen irányba induljatok el?

Mi görög származású családból származunk, édesapám görög állampolgár is volt. Ezért már régóta célunk volt, hogy ide Pécsre is elhozzuk az igazi görög gyrost. Mert sokféle gyrost lehet kapni itt Pécsett, de olyat, amit Görögországban lehet enni, nem. Mivel már több mint 10 éve működtetünk éttermet, van már tapasztalat és nemrégiben megadatott a lehetőség, hogy üzlethelységet is szerezzünk, így meg lehetett valósítani ezt az álmot.

Fotó: Hegedűs Tünde

Nem féltetek a konkurenciától? Hisz, ahogy te is mondtad, rengeteg gyrosos, illetve kebabos van Pécsett.

Igen, de mi abban hiszünk, hogyha jót adunk, akkor a vendégek felfigyelnek a helyre, és akkor lesz vendégkörünk. Ahhoz persze idő kell, hogy ez megtörténjen, de úgy érzem, hogy elindult a folyamat. Annyiban egy kicsit nehezebb helyzetben vagyunk, hogy a vendégtér az tulajdonképpen egy udvar, ami télen nem túl jó. De tavasszal, amikor már a vendégek ki tudnak ülni oda, szeretnénk kialakítani egy teraszt, valamint a raktárhelységünk áthelyezésével egy belső vendégteret is ki tudunk majd alakítani.

Mik a legfontosabb különbségek egy igazi görög gyros és az általában Magyarországon kapható gyrosok között?

Elég sok eltérés van: a pitatészta összetétele más, mint ami az itteni gyorososoknál van. Ezenkívül mi igazi görög tzatzikit rakunk bele, ami valódi görög joghurtból készül. Itt Magyarországon is lehet kapni olyan terméket, amit görög joghurtnak hívnak, de az általunk használt görögországi joghurt még annál is sokkal zsírosabb, tartalmasabb és finomabb. Görögországban úgy próbálják ki, hogy mennyire jó a tzatziki, hogy tállal lefelé fordítják, és ha nem folyik ki a táljából, akkor jó (ezt azóta kipróbáltam a Stavros tzatziki öntetével és valóban, kb. 10 másodpercig egy helyben maradt, aztán éreztem, hogy a gravitáció törvényeinek kezdi megadni magát, és inkább befejeztem – a szerk.). De az összetevőkben is vannak eltérések. Görögországban a hasábburgonya bekerül a pitába, ezenkívül a görög gyros tartalmaz olívabogyót, nem tartalmaz viszont sem káposztát, sem másfajta zöldsalátát, ami Magyarországon szinte mindenhol megtalálható a pitákban.

A gyrosaitok összetevőiből mi az, ami még Görögországból érkezik, és mi az, ami hazai?

A joghurt mellett az olívaolaj, az olívabogyó és a pita is Görögországból érkezik, ezenkívül az italkínálatunkban is vannak görög üdítők. A hasábburgonya és a többi zöldség magyarországi, valamint a hús is, de az a mi egyedi fűszerezésünkkel készül. Egyébként e téren már tervben van változás, és lehetséges, hogy a jövőben Görögországból készült húsokkal is fogunk dolgozni.

Említetted, hogy jelenleg csak külső vendégtér áll rendelkezésedre. Ezek szerint a vendégek többsége kiszállításra és elvitelre rendel most tőletek?

Igen, jelenleg a vendégek több mint 90%-a ilyen. A Covidos időszakban megtapasztaltuk, hogy a kiszállítást az emberek mennyire megkedvelték és teret nyert magának, ezért mindenképp azt terveztük, hogy a kiszállítás hangsúlyos lesz és ekként rendezkedtünk be.

Mennyire lehet nyereséges manapság a kiszállítás? Több vendéglátó mondta nekem korábban, hogy a kiszállítás inkább a veszteségek minimalizásáról szól.

Én azt gondolom, hogy meg lehet csinálni nyereségesre, ennek ellenére nagyon más, mint a helyben fogyasztás. Ebben az a fájdalmas, hogy a gyrosra – meg az ételek többségére is – igaz az, hogyha helyben, frissen megeszik, az sokkal nagyobb élvezeti értéket jelent. Ha csak 20 perc vagy fél óra is az az időszak, amíg eljut a vásárlóhoz, az már nem ugyanolyan, mert a párásodás hatására megpuhul az étel, ha pedig nagyon hideg van, akkor kissé ki is hűlhet. Épp ezért mi is azt szeretnénk, ha a vendégek idejönnének és helyben ennék meg az ételeinket.

Milyen más ételeitek vannak a gyroson kívül?

A gyros –amit három különböző méretű pitában is árulunk – mellett van néhány másik ételünk. A haloumit, ami egy görög sajtféle, a gyroshoz hasonlóan rakjuk pitába és tálba is. Ezenkívül van a souvlaki, ami egy nyárson készült csirkehús. Vannak előételeink, valamint nemrégiben elkezdtük árulni a biftekit, ami kicsit a magyar fasírtra hasonlít, de kicsit más a fűszerezése, és az is pitában meg tálban egyaránt kapható. De a legnépszerűbb továbbra is a csirke gyros.

Köszönöm szépen az interjút!

Elérhetőségek:

Cím: Pécs, Rákóczi út 71.

Weboldal: www.stavros.hu

Telefonszám: (72) 950 220

E-mail: stavros@stavros.hu