104 évvel ezelőtt különleges esemény történt Oroszországban: január 31. után rögtön február 14-et mutattak a naptárak. De mielőtt bárki csodálkozna, nem valamiféle különleges időugrás eredményeképp történt ez meg.

A hirtelen változás oka a naptárakban keresendő: Oroszország ugyanis ekkor tért át a korábban használt Iulianus naptárról a ma is használatban lévő Gregorián-naptárra! A két naptár között azonban van eltérés: már a Iulianus naptár is ismerte a szökőév fogalmát, vagyis, hogy mivel a Föld valamivel több mint 365 nap alatt kerüli meg a Napot, ezért minden negyedik évben eggyel több napos évvel számolt.

Ugyanakkor ez a számítás sem teljesen pontos: a Föld sebessége ugyanis ennél minimálisan gyorsabb, amit a Gregorian-naptár már korrigált. E naptár szerint is van szökőév, ugyanakkor minden 100. évben mégsincs (amikor elvileg lenne), viszont minden 400. évben mégis van. Ez korrigálja azt a minimális gyorsaságot, amivel a Iulianus naptár nem számolt és ez a magyarázata annak, hogy 2000-ben szökőévvel köszöntöttük mi is az új évezredet.

Oroszország az 1918. január 31-ét követően vette át a Gregorián naptárat, ám, amíg a Iulianus naptárban ez a nap február 1. lett volna, addig ez a naptár szerint – az évszázadok alatt felhalmozódott szökőnapok miatt – már február 14. volt. Így naptár szerint egy nap alatt 14 nap telt el.

Ez azonban egyszeri esemény volt, és a jövőben nem is várható ismételten, így megnyugtatom minden szerelmes férfitársamat: van még két hét, hogy kedveseiteknek készüljetek valamivel Valentin-napra!