Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turizmus bizottságának alelnöke szerdai online sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy aki egy vagy két keleti vakcina után második vagy harmadik oltásként európai engedélyezésű oltóanyagot kért, azok teljes jogú tulajdonosai lesznek az egységes, uniós covid-igazolványnak.

Az MSZP EP-képviselője elmondta, hogy korábban hivatalos jogértelmezést kért az Európai Bizottságtól a hatályos szabályokat illetően. Ezek eredményeként előbb írásban, majd személyesen is tájékoztatást kapott a keleti oltások elfogadásáról Didier Reynders igazságügyi biztostól.

Ujhelyi igazi örömhírnek nevezte a bejelentést, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy az EU intézményei ezzel csak a határátlépést, a beutazást tették korlátozásmentessé. Az, hogy az adott tagállamok határain belül milyen egyedi korlátozások vannak a különféle oltásokra, az továbbra is az adott ország hatáskörébe tartozik.

2021 márciusában egyébként az Európai Unió helyi önkormányzati képviselőiből álló Európai Régióbizottság plenáris ülésén, az EU  COVID19 járványügyi politikájának vitáján is felmerült a kérdés. Ahogy arról mi is beszámoltunk, Kóbor József, LMP-s pécsi önkormányzati képviselő az Európai Szövetség Európai frakciócsoport vezérszónokaként határozott, következetes és egyértelmű kommunikációs politikát kért az EU-tól. A fokozatos nyitás eszközeként külön Kóbor és mások is külön hangsúlyozták az európai oltási útlevél mihamarabbi bevezetését minden olyan vakcinára, amelyet akár az EMA (az Európai Unió egészségügyi hatósága), akár egy vagy több EU ország egészségügyi hatóságai elismertek és bevezettek, tehát akár kínaira vagy oroszra is.

Forrás: 24.hu