Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt a Pécsi Törvényszék szerdán, nem jogerősen egy helyi férfit, aki különös kegyetlenséggel megölte az édesanyját 2019 nyarán – közölte a bíróság az MTI-vel.

A törvényszék közleményében azt írta, hogy a pécsi férfi az ítélet értelmében legkorábban 25 év után lesz bocsátható feltételes szabadságra.

A férfi a középiskolai tanulmányai után több felsőoktatási intézményben orvosi és más tanulmányokat kezdett, de elvégeznie egyiket sem sikerült. Munkahelye, tartós jövedelme nem volt, a szülei segítették ki, például lakást vettek ki neki. Az apja halála után eladta a lakást, majd a bevételt felélte és visszaköltözött az anyjához. A nő eltartotta a férfit, de ő magánéleti és szakmai sikertelensége miatt is az édesanyját hibáztatta, rendszeresek voltak közöttük a konfliktusok.

2019 augusztusában is veszekedtek, amikor a férfi megkötözte időskorú, védekezésre képtelen anyját. A nő fejét ezután serpenyőkkel és húsklopfolóval véresre verte, majd egy paplant és szőnyeget terített az anyjára, majd késekkel, vaskampóval szurkálta. Ezután két dohányzóasztalt, három széket és egy mikrohullámú sütőt tett a betakart testre, majd kiment a szobából és az ajtót kívülről egy hűtőszekrénnyel torlaszolta el. A nő aznap éjjel belehalt sérüléseibe, halálát – a testére helyezett tárgyak miatt kialakult mellkasi nyomás következtében – fulladás okozta.

A vádlottat a tárgyaláson azért is elítélték, mert orvosi diplomát hamisított magának, annak segítségével személyi okmányokat készíttetett, amelyekben a neve „dr.” előjelzővel szerepelt.

A férfit különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés és kétrendbeli közokirat-hamisítás miatt ítélték el. Ráadásul becsületsértés miatt is felelnie kell: azt 2019 júniusában rendvédelmi szerv tagjának sérelmére, a sértett munkakörének ellátásával, közmegbízatásának teljesítésével vagy közérdekű tevékenységével összefüggésben követte el, amikor egyszer bement feljelentést tenni a pécsi rendőrségre.

A szakértői vélemények szerint a vádlott nem szenved a beszámítási képességét befolyásoló elmebetegségben, de személyiségzavara hozzájárult a bűncselekmények elkövetéséhez. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője fellebbezett, az ügyész pedig a jogorvoslat esetleges bejelentésére fenntartotta a háromnapos határidőt.

Forrás: MTI