Szerdán reggel elindult a koronavírus-járvány miatt alaposan lerövidített, mindössze három napig tartó olimpiai fáklyafutás Pekingben – írja az MTI.

A járvány miatt idén különlegesre sikerült az olimpiai láng eljuttatása a helyszínre, például nézők sem lehetnek az utak mentén. A fáklya a fővárosból, az olimpiai erdei park déli kapujától indult, és a három fő versenyközpontot (Peking, Jencsing és Csangcsiakou) és a Kínai Nagy Fal egyes szakaszait érinti. Végül három napos utazása után pénteken érkezik meg a megnyitó ünnepségre.

Az MTI beszámolója szerint a váltófutásban közel 1200-an vesznek részt, köztük egészségügyi dolgozók, a tudósok, az oktatás és a kultúra területéről érkezők. A legfiatalabb fáklyavivő 14, a legidősebb 86 éves, és több mint húsz országból érkeznek a váltó résztvevői. A legérdekesebb viszont mindenképpen az lesz, hogy az olimpiai láng több mint 100 éves útja során először robotok is viszik majd! Sőt, a pekingi olimpiai park közelében, a Jungting-folyónál kétéltű és víz alatti gépek segítségével még váltani is fogják a lángot egymás között.

A fáklya még tavaly október 20-án érkezett meg Kínába. Peking lett az első város, amely rendezhetett nyári (2008) és téli (2022) olimpiát is, méghozzá mindössze 14 év eltéréssel.

A megnyitó ugyan pénteken lesz, de a 24. téli olimpia már ma kezdetét veszi, méghozzá magyar idő szerint délután 13 órától a curling vegyespáros selejtezőivel. A programban Svédország – Nagy-Britannia, Ausztrália-Egyesült Államok, Norvégia-Csehország és Kína-Svájc mérkőzések lesznek. Az olimpiát sajnos beárnyékolja, hogy folyamatosak a pozitív koronavírus teszteredmények a résztvevők körében, szerda reggelre újabb 32 embernél mutatták ki, ezzel összesen már 175 hivatalos személy produkált pozitív Covid-tesztet.

Forrás: MTI