Csend, nyugalom, vegyszermentes kiskertek, tiszta kútvíz, hajnali pára, gyönyörű környezet, élő közösség. Ez ma Gyűrűfű. Az elnéptelenedett, majd újjászületett ökofalu különlegessége: élővilágának páratlan sokszínűsége és egészsége, ahol 3342 különböző élőlény veszi körül az ott lakókat éltető energiájával.

2022. február 5-én nyílt napot tartottak Gyűrűfűn, és a szombat délelőtt folyamán vetítés keretében mutatták be Gyűrűfű Ökofalu 30 éves történetét. A résztvevők számára ebédet biztosítottak, majd a délutáni kétórás séta során mutatták be a gyűrűfűi tájat, a még szabad telkeket, és egy-két ökoházba is bekukkanthattak a nyílt napon résztvevő érdeklődők.


Akit a gyűrűfűi letelepedés lehetősége is érdekelt, számukra a program befejező részeként tájékoztatót tartottak.

A közműmentes élet szépségei közül a látogatók megtapasztalhatták az ivóvíz biztosítását a forrásból, és a tűzifa előkészítését, és a behordás folyamatát, ami egy kis testmozgást jelent a friss levegőn.

Az ökofalu lakói az ivóvizüket forrásról nyerik. A vízzel megtöltött 5 literes palackot van olyan lakó, aki hátizsákban szállítja a házához, ez az út oda-vissza úgy három kilométer, ami nagyjából háromnegyed óra gyaloglást jelent. Hol napsütésben sütkérezve, hol sárban tocsogva, hol jégen csúszkálva.

Februárban még egy programba lehet bekapcsolódni Gyűrűfű Ökofaluban. Akit érdekel a kecsketartás, vagy már vannak kecskéi, de úgy érzi, van még mit tanulnia, az jelentkezhet a februárban induló három napos, nagyon gyakorlatias képzésre. A Tündérmajorban a tanfolyam résztvevői begyakorolhatnak minden olyan tevékenységet, amelyre a kecsketartás során szükségük van: fejés, körmölés, gyógykezelés, vágás, satöbbi. Az elméleti előadásokat kitűnő szakemberek tartják, és a gyakorlati programokat esténként tapasztalatcsere, kötetlen beszélgetés zárja.

Kecsketartás a gyakorlatban program tematikája pedig az alábbiak szerint alakul:

Péntek: gyakorlati tudnivalók, bemutató. A kecske vágása, nyúzása, darabolása,
a résztvevők gidát vágnak és nyúznak. A kecske pároztatása, ellése, gidanevelés (elmélet, fényképes bemutatóval)

Szombat: előadások napja. A kecske takarmányozása, felépítése, emésztése.
Legelőgazdálkodás, tartási módok. Kecskefajták: hogyan válasszunk? Kecsketenyésztés: feltételrendszer, kinek érdemes tenyésztővé válni? Hogyan vásároljunk kecskét, mire figyeljünk?Kecskegyógyászat, a kecsketartás törvényi szabályozása.

Vasárnap: gyakorlat, bemutató.A kecske fejése kézzel és géppel. A kecske gyógykezelése.

A programhoz kapcsolódóan lesz körmözés, tartástechnológia. Kecske gasztronómia: milyen ételek készíthetők kecskehúsból. Út a sajtkészítés felé: mitől lesz kitűnő minőségű tejünk, valamint tejhibák. Válaszadások a felmerült kérdésekre.
A műhelymunkát Kulcsár András és Szalóki Zsuzsa tartja, 30 éves kecsketartó gyakorlattal a saját gazdaságában. Az elméleti előadásokat nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek.


A szombat estét a vacsora után: tapasztalatcsere a részvevők között, és kötetlen beszélgetés zárja.

Forrás: gyurufu.hu