Amint arról mi is beszámoltunk, érdekes körülmények között kizárták Liu Shaolin Sándort a férfi 1000 méteres gyorskorcsolya döntőjéből. A magyar fiú elsőként ért célba, de később két szabálytalanság miatt is bűnösnek találták, így kizárták. Érdekesség, hogy éppen emiatt lehetett végül Liu Shaoang, a futam másik magyar résztvevője.

Bánhidi Ákos, a magyar csapat edzője a döntő után az M4 sportcsatornának nyilatkozva elmondta, hogy megóvják a döntőt, amelyet végül a kínai Zsen Ce-vej nyert meg Li Ven Lung és Liu Shaoang előtt.

„Megóvtuk a döntőt, mert nem tartjuk igazságosnak a döntést. Nem gondolom, hogy bármi változtatás lenne, ez most inkább arról szól, hogy érezzék a törődést” – nyilatkozta Bánhidi. A sajátos megfogalmazást azzal indokolta, hogy „mi ezt a döntést nagyon nem tartjuk igazságosnak, főleg egy olimpiai döntőben. Ez presztízs és nyomásgyakorlás a részünkről. Nagyon harcedzett vagyok a short track világában, de egy olimpiai aranyérmet elvenni azért az egy nagyon kemény dolog. Amíg két napja a bronzéremnek felhőtlenül örültünk, most Ádó sem túl boldog, dacára annak, hogy mosolyogva állt a dobogón” – mondta. Liu Shaoang egyébként diplomatikusan nyilatkozott a döntő után, bár elismerte, hogy nehéz higgadtnak maradnia. „Nem én vagyok a bíró, sajnos nem én döntök, ezt el kell fogadni” – mondta a bronzérmes sportoló.

Bánhidi szerint egyébként több probléma is volt a futammal, kezdve azzal, hogy nagyjából féltávnál visszafújták. Erre Liu is kitért, neki elmondása szerint már nem maradt ereje egy újabb sikeres futamra, ezért is maradhatott le nagyon. Bánhidi Ákos szerint az egyik kínai „utazott” Liu Shaolin Sándorra és többször szabálytalankodott ellene, az egyik ilyen ütközés miatt is tört el a pengéje, amiért leállították a futamot. „Én meg meglepve láttam, hogy az újraindításnál ez az ember még a jégen van. Bőven vannak tehát problémák ezzel a futammal. Még egyszer mondom, nem hiszem, hogy az óvással bármit vissza lehetne csinálni, mert ez még soha nem történt meg, de úgy éreztük, mindenféleképpen lépünk kell valamit” – közölte az edző.

Forrás: NSO

Fotó: MTI/Kovács Tamás