Két viharciklon is átszeli Európát az héten. Épphogy elhagyta térségünket Dudley, hamarosan Eunice is tiszteletét teszi, ami keményebb lehet, mint elődje!

Vihar pusztított Európában!

Csütörtök hajnalban Németországot és Lengyelországot is megtépázta a vihar. Több mint 320 ezer ember maradt áram nélkül Lengyelországban.

Itt sajnos halálos áldozata is van a ciklonnak. Egy 70 éves férfi autójára dőlt egy fa. A sofőr a helyszínen életét vesztette.

Elsődleges információk szerint Lengyelországban éjjel egy tornádó is kialakult, nagyon sok ház lakhatatlanná vált.

Németországban a gyorsan mozgó csapadékzónák mellett a szélvihar nehezítette meg az emberek életét. Hosszas áramkimaradások (mely több mint 50 ezer embert érintett) mellett a vonatközlekedés is sok helyen szünetelt, illetve több fa derékba tört.

Csehországban százezer háztartás volt áram nélkül csütörtök reggel az országon átvonuló rendkívül erős szélvihar miatt. Fennakadások vannak a vasúti és a közúti közlekedésben, megnőtt a balesetek száma is. Írja a Telex.

Magyarországra szelídebben érkezett!

Hazánkban nem haladta meg a 100 km/h-t eddig a szél erőssége, de északnyugaton és Pest megyében többfelé volt 90 km/h feletti lökés is! Több hullámban érkeztek záporok, és az este folyamán folyamatosan érkezni is fognak. Egyelőre nem dörrent meg az ég országunkban.

Miskolcon egy idős hölgyre rádőlt egy fa, súlyosan megsebesítette a fején, illetve a mellkasán. A mentősök rövid időn belül ellátták a sérültet és korházba szállították.

Érkezik Eunice, mely erősebb lehet!

A legnagyobb szélvihar Írország déli-délnyugati részén, Nagy-Britannia déli-délnyugati felén, illetve Hollandiában, Belgiumban és Németország partmenti szakaszain várható.

Dudley és az őt követő, még az Atlanti-óceán felett járó Eunice viharciklon a NASA ma délutáni műholdfelvételén (Forrás – Időkép)

Ezeken a területeken 150 km/h-t is meghaladhatja a szél erőssége, de a hegyekben lehet ennél több is!

A szigetország partvidékein 7-9 méteres hullámok is lehetnek! Az egyik legmagasabb figyelmeztetés van kiadva Anglia középső és déli részére.

Lengyelországnak újabb szélviharral kell szembenéznie, ezúttal 110-130 km/h-s lökések várhatóak! A szél mellett heves záporok és zivatarok vonulhatnak át a térség felett!

Ami hazánkat illeti!

Eddigi számítsok alapján a szélvihart megússzuk, ám Eunice hidegfrontja átvonul felettünk, tartós csapadékhullás és borús idő várható egész hétvégén! További részletek holnap érkeznek ezzel kapcsolatban egy hosszabb cikkben, a Meteo Mecsek oldalán.

Kiemelt fotó: Irena Kuczyńska blog