Emlékeznek még nagyanyáink citrompótlós teájának ízére? Nos, hát annak a fő összetevője az L-aszkorbinsav, amely napjainkban újra, jogosan a reneszánszát éli.

Az aszkorbinsavat a mindennapi étkezésünk során szükséges pótolni, mert a szervezetünk nem képes előállítani. Az aszkorbinsav az olyan természetes antioxidánsok közé tartozik, amely meggátolja a levegő oxigénjének hatására létrejövő szabad gyökök képződését, és többek közt fellép az oxidatív stresszel szemben, és erősíti az immunrendszerünk védekezőképességét. Az aszkorbinsav részt vesz a sejtek oxigénfelvételében, és a kollagén képződésben, ami a csontok és a porcok kötőszövetének felépítéséhez szükséges, és a másik nagyon fontos tényező, hogy elősegíti a vas felszívódását. 

Sajnos az emberi szervezet nem képes az aszkorbinsav előállítására, így a szükséges mennyiséget naponta a táplálékkal kell bevinnünk szervezetünkbe. Amennyiben a szervezetünk nem kapja meg a működéséhez a napi adagot, a hiány tüneteként előfordulhat vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassú sebgyógyulás, a fertőzésekkel szembeni fogékonyság és gyulladások kialakulása. Szervezetünk napi minimális C-vitamin szükséglete 60 mg, de ez csak ahhoz elég, hogy ne alakuljon ki a skorbut.

Aszkorbinsav megfelelő mértékű adagolásával fokozhatjuk a szervezetünkben az immunrendszerünk működését, ami növeli a fehérvérsejtek számát, amelyek arra szolgálnak, hogy szembeszálljanak a testünket megtámadó kórokozókkal. Ezzel a bevitellel pedig hozzájárulunk ahhoz, hogy jelentősen csökkentsük a meghűléses betegségek tüneteit.

Miért jó még a C-vitamin?

  • Antioxidáns hatásának köszönhetően segít meggátolni a szervezetben végbemenő oxidatív stressz okozta sejtkárosodást.
  • Segíti a szervezetünk védekezőképességét.
  • Szükséges a hajunk, a bőrünk és a körmünk egészségéhez.
  • A csontok, a fogak és az íny felépítésében vesz részt.
  • Szükség van hozzá a vas megfelelő felszívódásához.
  • Védi a szív- és érrendszerünket.

Napi ajánlott C-vitamin mennyiség: 1000 mg, ami aszkorbinsav esetében körülbelül megfelel fél mokkáskanálnyi mennyiségnek. Ezt minden esetben, vízben vagy teában feloldva fogyasszuk el.

Az L-aszkorbinsavat nem csak a mesterségesen előállított termékekkel vihetjük be a szervezetünkbe, hiszen az L-aszkorbinsav a természetben is megtalálható mind a növényi, mind pedig az állati szervezetben. Van több, bárki számra könnyen hozzáférhető növény, amelynek az aszkorbinsav-tartalma különösen nagy. Száz gramm csipkebogyó körülbelül 400 mg, a fenyőtű 200, a petrezselyemlevél 185, a paradicsompaprika 180, a zöldpaprika 125, a káposzta 87, a barack 50, a citrom 45, a nyers burgonya 24 mg aszkorbinsavat tartalmaz.

Napjainkban a fokozott vírusveszély miatt kimondottan ajánlott a megfelelő mennyiségű, napi C-vitamin bevitel.

Fotó: pixabay.com