Az elmúlt napok ragyogó napsütése nem csak a kirándulókat csalta ki az erdők mélyére, de a Mecsek napsütötte domboldalain elkezdtek pompázni a csodás tavaszi virágok. A színes ruhájukba öltözött szépséges növények magukhoz csábítják a kirándulókat, hogy csokorba gyűjtsék a fák alatt viruló színes erdei különlegességeket. Ne tegyék! Már egyetlen szál virág letépéséért is pénzbírság jár!

Több, kora tavasszal pompázó mecseki virág számít védettnek vagy fokozottan védettnek, ezért több tíz vagy akár százezres büntetés is járhat a rendkívül magas természetvédelmi, eszmei értékű növények leszedéséért.

Illatos hunyor

Eszmei értéke: 10.000 forint, elmondhatjuk róla, hogy a Mecsek legkülönlegesebb, és egyben legjellegzetesebb kora tavaszi vadvirága. Az illatos hunyor a hóvirág mellett a kora tavasz köszöntésének az egyik legbiztosabb hírnöke. Enyhébb időjárású teleken már decemberben is megfigyelhető a bimbózása, miközben általában februártól április végéig virágzik. Magassága: 25 cm. Virágzásának ideje: februártól-április végéig húzódik el. Fontos tudni, hogy az illatos hunyor minden része, a gyökerétől, a leveleken és a virágon át, a magokig mérgező. Hatóanyaga szívre hat és erős, szapora szívverést, bódultságot, sőt még nyálkahártya gyulladást, hányást, gyomor- és bélgyulladás, krónikus hasmenést okozhat.

Illatos hunyor

Szártalan kankalin

Eszmei értéke: 5.000 forint, ez csodásan pompázó, az ország több erdejében is felbukkanó, apró termetű kora tavaszi növény még a lombkoronák megjelenése előtt virágzik, kedvelt kerti dísznövényként is, de hazánkban a természetben védettséget élvez. Növény magassága: 20 cm. Virágzása: márciustól-áprilisig tart, enyhe teleken, a védett, napsütötte déli domboldalakon már januárban megjelenik. A népi gyógyászatban a növény gyökerét köhögés elleni teákhoz keverték.

Szártalan kankalin

Kikeleti hóvirág

Eszmei értéke: 10.000 forint, és egész Magyarország területén védettnek számít, mivel ez a hóvirágfaj az egyedül nálunk őshonos, így a köznyelvben egyszerűen hóvirágnak nevezzük. Mindenki által ismert, nagyon népszerű növény, ám gyűjteni nem szabad. 10-20 cm magasságot éri el. Februártól áprilisig hozza a virágait. Egykor nem múlhatott el Nőnap hóvirág nélkül. Napos, védett, nedves lombos erdőkben, középhegységi gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben, patak- és folyó menti ligeterdőkben tömegével megcsodálhatók szépséges virágai. Magyarországon 2017-ben az év vadvirágának választották.