Mint ahogy az öltözködésnek, úgy a gasztronómiának is mindig megvan a maga divatja. Napjaink egyik ilyen trendi vega élelmiszere a szejtán, vagy más néven a búzahús, ami az évek során elfoglalta a tofu helyét a növényi alapanyagokat előtérbe helyezők konyhájában. Aki gyakori látogatója a bioboltoknak, gyógynövényboltoknak, az már biztosan találkozott a szejtánnal, más néven búzahússal, vagy legalább az alapanyagával, a búzasikérrel.

Mi is tulajdonképpen a szejtán?

Fehérjebomba, ami nagyszerűen alkalmazható húspótlásra, és a búzahúst fogyasztók elmondása alapján nemcsak állagában, de ízében is a legjobban hasonlít a húsra. Nem elhanyagolható, hogy a szejtán a tápanyagtartalmát tekintve is messzemenően túlszárnyalja a korábban alkalmazott húspótlókat. A búzahúsnak mindössze fél kilója fedezi egy felnőtt napi fehérjeszükségletét. Viszont így sem tudja teljes mértékben pótolni az állati eredetű proteineket, mert az esszenciális aminosavak közül például lizinben szegény. Másik hátránya, hogy a szejtán alapanyaga a búzasikérből, ami glutén. Vagyis a glutén intoleranciában szenvedők megfelelő odafigyeléssel fogyasszák!

Mit tartalmaz a szejtán?

100 gramm szejtán tartalmaz annyi fehérjét, mint 100 gramm csirkemell. Gliadin 43,02 %, glutenin 39,10 %, zsír 2,80 %, cukor 2,13 %, keményítő 6,45 %. Tehát a szejtán zsírtartalma elenyésző, de a búzahús gazdag B-vitaminokban és E-vitaminban, mellette tartalmaz vasat, rezet, mangánt, cinket, magnéziumot, szelént és foszfort. Így elmondható, hogy remek vitamin és ásványi anyag forrás a szervezetünk számára.

Hogyan készítsünk otthon búzasikérből búzahúst?

Előkészített, akár fűszerezett búzahúst is vásárolhatunk a biobolotokban, viszont a legolcsóbb megoldás természetesen a házi szejtán készítés. Íme, egy recept:

  • 250 gramm búzasikér (szejtánpor)
  • egy csapott kávéskanálnyi szódabikarbóna
  • 50 gramm liszt
  • só, fűszerek mindenkinél ízlés szerint
  • 3 dl víz

Rakjuk fel egy nagyobb edénybe forrni a vizet, miközben készítsük elő a száraz alapanyagokat, amelyeket jó alaposan keverjük össze. Ezek a búzasikér, a liszt, a szódabikarbóna, só, fűszerek.  Aztán jöhet a 3 dl kézmeleg (40 fokos) víz! Mikor a masszánk leválik az edény faláról, akkor válik könnyen formázhatóvá. Formáljunk belőle hengert, amit kisebb szeletekre tudunk vágni. 10-15 percig pihentessük. A szeleteket főzzük ki a most már forrásban lévő vízben, vigyázva, hogy amint felemelkedtek a víz tetejére, szedjük ki, mert elkészültek. A vizet hagyjuk lecsepegni a szeletekről, jó ha kissé ki is nyomkodhatjuk belőle.

Mire használjuk a búzahúst?

Húsételeket készítéséhez, ilyen a rántott hús, fasírt, pörkölt, tokány, bolognai, de piríthatjuk fokhagymával. Köretként zöldséget, tésztát, mártást, szószt, pürét adhatunk a szejtán szelethez.