A Komlói Járási Ügyészség hatóság félrevezetésének vétsége miatt emelt vádat egy férfi ellen, aki a Komlói Rendőrkapitányságon 2021 októberében tett feljelentésében valótlanul állította, hogy meglopták. A vádlottat a Komlói Járásbíróság próbára bocsátotta.

A vádirat szerint a férfi elveszítette mobiltelefonját. Azt remélte, ha emiatt feljelentést tesz, a mobilszolgáltatótól kap új készüléket. A vádlott bement a Komlói Rendőrkapitányságra, ahol feljelentést tett lopás miatt. Azt állította, hogy 2021. október 20-án, Pécsett, az egyik autóbuszon a vállára akasztott övtáskáját – benne telefonjával és készpénzzel – lerántotta egy ismeretlen személy, aki a megállóba érkező autóbuszról leszállt és elszaladt.

A Komlói Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el, amit az elkövetés helye szerint illetékes Pécsi Rendőrkapitányságra tett át.

A nyomozó hatóság elrendelte a telefon körözését, megkereste a mobilszolgáltatókat annak érdekében, hogy az elkövető személyét megállapítsák, a telefont megtalálják. A feljelentőt tanúkénti hallgatták ki. Ekkor a férfi elmondta, hogy a feljelentés valótlan, övtáskával nem rendelkezett, nem járt Pécsett, telefonját pedig elveszítette. A Pécsi Rendőrkapitányság a lopás miatt folytatott eljárást megszüntette.

Mivel a férfi valótlan feljelentést tett, ellene a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon hatóság félrevezetésének vétsége miatt indult nyomozás. A bűncselekmény büntetési tétele két évig terjedő szabadságvesztés.

A Komlói Járási Ügyészség vádiratában büntetővégzés meghozatalával próbára bocsátás alkalmazására tett indítványt. A Komlói Járásbíróság az indítványnak megfelelően a vádlottat egy év hat hónapra próbára bocsátotta.