A hazánkkal szomszédos Ukrajnában kialakult háborús helyzet mindenkiben elindította a háborús övezetben élők iránti tenni akarás érzését. Így van ezekben a napokban Kozármislenyben is. Például Farkas Róbert kozármislenyi önkormányzati képviselő tegnap a közösségi oldalán tette közzé, hogy: „Aki szeretne még segíteni, az hozzám ma 19:00-ig tudja hozni amit gondol. Innen lesz elszállítva a holnap induló kamionra. Ruha nem kell most, de hálózsák, pokróc, azonnal fogyasztható élelmiszer, konzerv, csokoládé, tisztálkodási szerek, törölköző, nedvestörlő, pelenka, bébiétel, stb. igen.”

Azonnal megindult a kommentekben az érdeklődés, az együtt tenni akarás, és a tenni akarók beírásának a végtelen hosszú sora, miközben a valóságban is összegyűlt a képviselő garázsában egy jelentős mennyiségű adomány.

A kozármislenyi gyűjtés kezdeményezőjét, Farkas Róbert önkormányzati képviselőt kérdeztem a gyűjtés folytatásáról:

Igen, a gyűjtés sajnos biztosan folytatódik, és aki adakozni szeretne, lesz még erre alkalma, ha nem oldódik meg a közeljövőben a háborús helyzet. Szűk ismeretségi körből vállaltam először a kozármislenyi gyűjtést, hogy segítsem a logisztikát és a hatékonyságot. Amikor viszont elmentem egy barátomhoz pokrócokért, egy másik barátom megkérdezte, hogy „Máris kezdődik a pénteki buli?”. Mikor megtudta, hogy mi járatban vagyok, azonnal rákérdezett, ő miért nem tud erről. Erre született meg a posztom, aminek következményeképpen aztán pár óra leforgása alatt a fél garázsom megtelt. – kaptam a választ a kozármislenyi önkormányzati képviselőtől.

„Kedves Adományozók! Sokan kérdezték, hogyan segíthetnének az orosz agresszió elől menekülő kárpátaljai magyaroknak, vagy más Ukrajnából érkező menekülteknek az ellátásában! Az adományokat Kozármislenybe is leadhatjátok a Fészek Lakóotthonban (Kozármisleny, Széchenyi utca 1.) minden nap 12 és 19 óra között! Az összegyűjtött adományokat az önkormányzat bevonásával eljuttatjuk a határ menti régiókba a rászorultakhoz. Hívhatjátok a lakóotthon vezetőjét, Hamvas Évát: 06 30 3984924 Vagy: Adománygyűjtést hirdetett a Magyar Vöröskereszt is, a 1359-es vonalat lehet hívni e célból, vagy utalni a 10405004-00026548-00000009-es számlaszámra (a közleménybe írjuk bele: humanitárius válság).” – olvasható ma dr. Biró Károly polgármester közösségi oldalán.

Az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei a kozármislenyi Flüei Szent Miklós templomban február 26-án, szombaton 17 és 18 óra között szentségimádást tartanak püspök atyánk kérésére. Számítanak mindenki részvételére! A szentmisén közösen kérik a békét, és a kialakult háborús viszony megszűnését a mi Urunk Jézus Krisztustól.


Kozármisleny városának szépkorú közössége az ukrán embertársaik iránt érzett szolidaritásuk kifejezéseként 2022. február 25-én, pénteken 17 órakor a kozármislenyi református templom kertjében közös imában kérték a békét. A szervezők ide is vártak mindenkit, aki ily módon szerette volna kifejezni együttérzését. A közös imádkozás és fohászkodás után meggyújtották a magukkal vitt mécseseket.

Fotó: facebook