2022.02.27. 14.15 LEGFRISSEBB HÍR: az ukrán küldöttség elindult Gomelbe

Moszkva, 2022. február 27., vasárnap (MTI) – Ukrán delegáció indult Gomelbe Oroszország képviselőivel tárgyalni – jelentette ki Jurij Voszkreszenszkij, a fehérorosz Demokratikus Erők Kerekasztala vezetője vasárnap a TASZSZ orosz hírügynökség szerint.

„Úgy értesültem, hogy (Volodimir)Zelenszkij (ukrán) elnök  felhívta (Aljakszandr) Lukasenka (fehérorosz) elnököt. Lukasenka meggyőzte Zelenszkijt arról, hogy mentse meg Ukrajna állami szuverenitását és ukrán delegáció most útnak indul Gomel felé” – írta Voszkreszenkij a Belpresszcentr telegram-csatornáján.

Kreml: közvetítést ajánlott fel az izraeli miniszterelnök

Közvetítést ajánlott fel az Ukrajnával folytatandó tárgyalásokhoz Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Naftali Bennett izraeli miniszterelnök 
 – közölte vasárnap a Kreml sajtószolgálata.  

A közlemény szerint Putyin azt mondta Bennettnek, hogy – az izraeli közvetítési ajánlatig – Kijev nem élt Moszkvának azzal a javaslatával, hogy kezdődjenek tárgyalások a fehéroroszországi Gomelben.     

Az orosz elnök emellett tájékoztatta az izraeli kormányfőt a háború – a Kreml szóhasználata szerint „a Donyec-medence védelmében indított különleges hadművelet” – menetéről.

Putyin azt is közölte, hogy az orosz tárgyalóküldöttség Gomelben van és kész a megbeszélésekre Kijev képviselőivel, akik „következetlenségről tanúbizonyságot téve” mindeddig „nem éltek ezzel a lehetőséggel”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap korábban azt mondta, hogy az ukrán fél választotta ki Gomelt a tárgyalások helyszínéül. Az orosz küldöttséget Vlagyimir Megyinszkij orosz elnöki tanácsadó vezeti. Hozzátette, hogy Oroszország ezúttal a tárgyalások idejére nem fogja felfüggeszteni a hadműveletet Ukrajnában, ahogy ezt korában tette.

Volodimir Zelenszkij ezzel szemben vasárnap reggel még azt közölte, hogy minden, Fehéroroszországon kívüli város megfelelne a megbeszélések helyszínéül, olyan országban ahonnan nem lövik Ukrajnát. Varsót, Pozsonyt, Budapestet, Isztambult és Bakut nevezte meg lehetséges helyszínként.

Zelenszkij pénteken fordult Bennetthez azzal a kéréssel, hogy Izrael közvetítsen Oroszország és Ukrajna között a tűzszüneti tárgyalásokon. Történt mindez úgy, hogy megérkezett a GYORSHÍR  az orosz hadművelet kapcsán Minszkből, hogy az ukrán küldöttség elindult Gomelbe.

Forrás: mti.hu