A Save The Children szervezet jelentése alapján számolt be arról a BBC, hogy eddig körülbelül 800 ezer gyerek menekült el Ukrajnából. A becslések szerint összesen nagyjából kétmillió ember hagyta el a háború sújtotta országot, ezeknek tehát a jelentős része kiskorú.

A legtöbben családjukkal, jellemzően édesanyjukkal menekülnek, hiszen a férfiak nem hagyhatják el az országot a hadkötelezettség miatt. A szervezet ugyanakkor jelezte azt is, hogy nagyon sok gyermek menekül egyedül, mindenféle kíséret nélkül, ami különösen is veszélyes lehet. Jellemző példa erre annak a 11 éves ukrán kisfiú, akinek története vasárnap járta be a világsajtót. A bátor gyerek egyedül, mindössze egy zacskóval, egy útlevéllel és a kezére felírt telefonszámmal érkezett Szlovákiába. A fiú Zaporizzsjából érkezett, ez az ukrán-szlovák határtól 950 kilométerre található! Az ő esete végül boldog véget ért, hiszen a határőrök elérték a kezén lévő telefonszámon a rokonait, akik érte tudtak menni.

A menekült gyerekek természetesen Magyarországra is nagy számban érkeznek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság friss beszámolója szerint az elmúlt 24 órában összesen 4238 ember érkezett vonattal Budapestre, közülük 1308-an kiskorúak. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 181 ember, köztük 99 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg – tették hozzá.

Forrás: 24.hu, MTI