Nem tudom, hogy ez érdekesség-e, vagy inkább csak egy szomorú tény, de úgy néz ki, hogy sokkal olcsóbb idén is Horvátországban nyaralni, mint a Balatonon.

Nyaranta járok nyaralni a barátaimmal, és ahogy tavaly, úgy idén is Horvátországba fogunk menni. Vagy talán Montenegróba, de ami biztos, hogy nem a Balatonra.

A képen a horvát tengerparton és a Balatonon található szállásokat láthatják, ugyanabban az időintervallumban, kilenc főre beállítva, teljesen azonos paraméterek alapján. Az éjszakánkénti árat is megszabtam, 43.513 forintba (random történt, ezért nem kerek szám), nos a Balatonon ennyiért nincs kiadó nyaraló, a rendszer csak két drágábbat adott ki, miközben a horvát tengerparton hatalmas a kínálat, jóval a beállított ár alatt is vannak kiadó ingatlanok.

Egy pillanatig sem lesz kérdés, hogy mit választunk, igaz ez akkor sem lenne az, ha az árak hasonlóak lennének. De így, hogy a Balaton jóval, de tényleg jóval drágább mint Horvátország, így nem igazán lehet kérdés. Még akkor sem, ha a benzin többe fog kerülni, és akkor se, ha a kormánynak köszönhetően tovább fog romlani a forint. Most is gyengén teljesít a forint a kunához képest, ennek ellenére is ilyen döbbenetes különbségek vannak az ottani, és a balatoni árak között.

Tulajdonképpen nem is értem azokat, akik belföldön nyaralnak, leszámítva persze a SZÉP-kártyásokat (feltéve ha nem étolajra meg csirkecombra megy el…), akiknek itthon kell elkölteniük a pénzt. Na de mi van mindenki mással? Miért megy a Balatonra valaki, ha Horvátország (vagy Bulgária, Görögország, Montenegró, Albánia és még sorolhatnám), sokkal olcsóbb, és jellemzően ezerszer minőségibb szolgáltatásokat nyújtanak?

Pár hete jártam Rigában, előtte gondolkoztam azon, hogy inkább egy belföldi wellness szállodába menjek, nos: Harkány duplájába, de lehet inkább triplájába került volna a lett fővároshoz képest. Pedig repülőjegyet is kellett venni, de még így is sokkal olcsóbb volt egy ottani hétvége, mint lett volna egy harkányi.

De a horvát tengerparton is fele annyiból foglalható a szállás, mint a Balatonon. Látható: éjszakénként 40 ezerért lehet foglalni nyaralókat, kilenc főre. Az fejenként 4400 forint: nem pénz érte. Tényleg nem. Hogy a fenébe létezhet az, hogy a horvát tengerpart ennyivel olcsóbb, mint a Balaton? Hogy lehet, hogy tengerre néző, tengerparti szállást fele annyiért lehet foglalni, mint Balatonit?

Szóval igen, majd akkor fogok belföldön nyaralni, ha nem kétszer annyiba fog kerülni, mint külföldön. Addig kösz, de kösz nem.