Rohanó világunkban az emberben felmerül az igény, hogy munkából, iskolából hazaérve egy szeretgethető kis állat várja otthon. Sokak felelőtlenül vesznek magukhoz egy-egy élőlényt, nem tájékozódnak a szükséges felszerelésekről, az állat igényeiről, életmódjáról.

A hörcsög egy apró állat, ezért joggal hiszi azt az ember, hogy kevés az igénye, kis hellyel is beéri. Ez nem így van! A kicsi, ingerszegény lakhely miatt agresszívvá, harapóssá vagy éppen félőssé válhat. Az állandó stressz miatt az élettartama is megrövidülhet. Egy harapós állatot nem szívesen tartanak maguknál az emberek, meghirdetik eladóként, ingyen elvihetőként, sokszor viszont az utcán végzi. A jobbik eset, ha a gazda felkeres egy állatmentő alapítványt, aminek átadhatja.

Ilyen az Együtt a Kisállatokért Alapítvány részeként működő Hörcsögmentés is. Országos szervezetként több nagyvárosban vannak ideiglenes befogadóik, így Baranya megyében, Pécsett is. Az elmúlt években számtalan hörcsögöt adtak már le az ottani ideiglenes befogadónak. Ezek az állatok pedig a szükséges rehabilitáció után nem sokkal szerető gazdihoz költöztek, megkezdve egy új, szebb életet.

De mi szükséges a szebb élethez egy törpehörcsög számára?

  • Minimum 3.000 cm2 alapterületű lakhely. Ez lehet ketrec, terrárium, bútorlapokból épített hely vagy műanyag tárolódoboz is. Fontos, hogy jól szellőző legyen, de huzat, állandó napsütés ne érje. Ha van más állat is a lakásban, érdemes tetős kialakítást választani a hörcsög biztonsága érdekében.
  • Legalább 20 cm átmérőjű, zárt futófelületű (nem rácsos) futókerék. Ez az a méret, ahol már nem hajlik az állat háta, így elkerülhetőek a későbbi gerincproblémák. A rácsos futófelület veszélyes, törést okozhat! A helyes hörcsögtartás alapja a megfelelő futókerék.
  • Legalább 15-20 cm vastag alom. A vadonban a hörcsög föld alatt él, így szeret az alomban ásni, járatokat kialakítani. Ideális választás a faforgács, len-, kender- vagy papíralom. Szénával keverve stabilabb alagutakat tud építeni benne a hörcsög.
  • Csincsillahomokos terület. Az állat ebben tisztítja a bundáját hempergés és ásás során. A csincsillahomokot egy 15-20 cm átmérőjű edénybe érdemes tenni néhány cm vastagon.
  • Legalább 2-3 (de inkább több) fából vagy kerámiából készült házikó. A hörcsög zsákmányállat, ezért minél több a lakhelyén a biztonságot nyújtó búvóhely, annál nagyobb biztonságban fogja magát érezni. Ezáltal nyugodtabb lesz a természete is.
  • Egyéb dekoráció. A lakhelyre betehetőek szárított növények (búza, zab, len), moha, kövek, nem mérgező fák ágai. Ezek ingergazdagabbá és természetesebbé teszik a lakot.

Fontos figyelni a táplálék minőségére is. Egy megfelelő hörcsög magkeverék legalább 20-30 különféle magból áll, ebből naponta egy teáskanálnyi mennyiséget kell kapnia. Néhány naponta szüksége van fehérjére szárított rovarok formájában. Emellett kínálható neki naponta némi zöldség vagy csíra. Gyümölcsöt ne kapjon, a törpehörcsög hajlamos a cukorbetegségre. Friss vízre is szüksége van, ezt ajánlott naponta cserélni.

Az állat beszerzésekor érdemes azt is megnézni, hogy van-e a közelben hozzáértő állatorvos, akihez baj esetén fordulni lehet. A hörcsög tünetrejtő állat, így egészen addig nem mutatja a fájdalmát, rosszullétét, amíg képes azt elrejteni. A súlyának heti mérésével, és testének átnézésével hamarabb észlelni lehet a gyanús jeleket, így időben fel lehet keresni a közelben lévő egzotikus állatokhoz értő orvost.

Mivel sajnos sok hörcsög kerül ki állatkereskedésekből vemhesen, folyamatosan vannak gazdikeresők a különböző hirdetési felületeket, és sok nem várt alom kerül a Hörcsögmentés gondozásába is. Így, ha a fentiek figyelembevételével még mindig hörcsög befogadásán gondolkoztok, érdemes felkeresnetek az alapítványt.

A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) segítségével készült.