Meghalt 43 éves korában Artem Dacisin vezető ukrán balett-táncos, miután mintegy három hete megsebesült a Kijev elleni orosz támadásokban – írta a BBC hírportálja. 

Az Ukrán Nemzeti Opera korábbi szólótáncosa kórházban hunyt el pénteken – mondta el Tatjana Borovik, a művész egy barátja, aki Facebook-bejegyzésében fájdalmát fejezte ki. 

Az Ukrán Nemzeti Opera vezető rendezője, Anatolij Szolovjanyenko nagyszerű művésznek, csodálatos embernek nevezte Dacisint megemlékezésében.

Alexej Ratmanszkij orosz-amerikai koreográfus szintén szomorúságának adott hangot Facebook-posztjában.

Ratmenszkij, a kijevi opera korábbi vezető táncosa és a moszkvai Bolsoj Balett egykori művészeti vezetője jelenleg a New York-i American Ballet Theatre művésze. Bejegyzésében azt írta, Dacisin azokba a „sebesülésekbe halt bele, amelyeket február 26-án szerzett, amikor egy orosz tüzérségi támadás közben lövések érték”.

 „Gyönyörű táncos volt, akit szerettek a kollégái. A fájdalom elviselhetetlen” – tette hozzá Ratmanszkij. 

Dacisin halálhírét megelőzően számoltak be a Twitteren a kijevi Nemzeti Akadémiai Ifjúsági Színház egyik tagja, a 67 éves Okszana Svec haláláról, aki az egyik kijevi lakóházban lakott, amelyet támadás ért. A színésznőt korábban az ország egyik legnagyobb presztízsű díjával tüntették ki.

Forrás: mti.hu

Fotó: facebook

„Barátaim, tudatom mindenkivel, aki ismerte Artem Datsishint, Dotsikot, hogy február 26-án az oroszok meglőtték, súlyosan megsebesült, kórházban elhunyt. Isten veled drága!!

Nem tudom kifejezni a szívfájdalmat, amit érzek! Szeretetteljes emlék!” – írja közösségi oldalán Tatjana Borovik a Kijevi Opera tagja.