Mellár 112 alkalommal szólalt fel a Parlamentben, 10 és fél órát beszélt összesen

Gyakran éri vád Mellár Tamást – elsősorban kormánypárti oldalról -, hogy nem elég aktív képviselő, nem dolgozik eleget Pécsért. Fideszhez vélhetően igen közel álló Facebook oldalak is fizetett hirdetésben próbálják ezt a hazugságot terjeszteni, láthatóan sikeresen. És hogy miért hazugság mindez? Azért, mert Mellár kifejezetten aktív volt a Parlamentben, jóval aktívabb, mint a fideszes képviselők többsége. Ráadásul mindez könnyedén ellenőrizhető is, néhány kattintással.

Mellár 112 alkalommal kért szót a Parlament elmúlt négy éves ciklusa során, 10 órát, 26 percet és 3 másodpercet beszélt összesen, a felszólalások számában az ötvennegyedik helyen végzett a 199 fős országgyűlésben, ami a mezőny első negyede.

Ellenzéki oldalon, ahogy arról már korábban is írtunk Keresztes László Lóránt – szintén pécsi – országgyűlési képviselő, az LMP frakcióvezetője volt a legaktívabb, 616 felszólalással, összesen 44 órányi beszéddel. Nála csak Rétvári Bence és Nacsa Lőrinc kértek többször szót a házelnöktől.

Mellár egyébként fényévekkel aktívabb volt, mint például Hoppál Péter, aki 21 alkalommal szólalt fel, és mindössze 2 óra 16 percet beszélt az elmúlt négy esztendőben. Mellár jelenlegi ellenfele, Kővári János 2010 és 2014 között volt a Fidesz országgyűlési képviselője, ám ő sem volt annyira aktív, mint Mellár: Kővári abban a ciklusban 77 alkalommal szólalt fel, 4 óra 33 percben. Fele annyit sem beszélt, mint az ellenzéki összefogás jelöltje.

Ha már szóba került Hoppál: ellenfele, Szakács Mellárhoz hasonlóan végzett aktív munkát a Parlamentben, 117 felszólalással, 10 óra 4 percben.

Látható tehát, hogy nem állja meg a helyét az a kormányhoz közeli állítás, hogy a pécsi, baranyai ellenzéki képviselők ne lettek volna aktívak az elmúlt években: Keresztes egyenesen a legtöbbet beszélő ellenzéki honatya volt, de Szakács és Mellár is az élmezőnyben volt. Legalábbis Hoppálhoz és Kővárihoz képest biztosan.

Ráadásul van még egy döbbenetes mértékű különbség a térség kormánypárti és ellenzéki képviselői között:

Mellár 136 önálló indítványt nyújtott be, további 49-nek volt társszerzője.

Szakács 399 önálló indítványt nyújtott be, további 18-nak volt társszerzője.

Keresztes 456 önálló indítványt nyújtott be, további 683-nak volt társszerzője.

Ezzel szemben Hoppál Péter 3 önálló indítványt nyújtott be, és 1 továbbinak volt a társszerzője.

Kővári 2010 és 2014 között kettő, azaz 2 önálló indítvánnyal állt elő, és további 40 esetben volt társszerzője annak.