A kellemes tavaszi idő berobbanásával egyre többen töltik a szabadidejüket a zöldben, és egyre inkább vonzza a kirándulókat a vizes élőhelyek nyújtotta élmények elérése. A tavak, vizek környezetének növényei, madarai, élőlényei a tavaszi ébredés idején csodás élményt nyújtanak a látogatóknak. A Malomvölgyi Parkerdő közel 380 hektár erdő borított területen, 90 hektár rekreációs és további 23 hektár vízfelületen fekszik.

Pécs déli határában található a sokak által kedvelt kirándulóhely, zsilipekkel elválasztott mesterséges tó együttes, ami két tóból áll. Amennyiben a tavak folyásirányát tekintjük, akkor a tórendszer első tava a Kökényi-tó, a második pedig a Malomvölgyi 2-es tó. A szájhagyomány mára csak egyszerűen malomvölgyi tavakként emlegeti a két tavat.

Kialakítása összeköthető a Pécs déli városrészének kiépítésével, a kertvárosi lakótelep benépesülése után valósult a déli kirándulóközpont. Az 1980-as évek elején Kökény határában a patakok vizének felduzzasztásával hozták létre a malomvölgyi tórendszert.

A két tó mellett a már megtalálható erdőket és faültetvényeket kiegészítették egzoták, dísznövények és egyéb növények telepítésével. A Malomvölgyi Parkerdő területén 2021-ben újították fel a séta utakat, játszótereket, hoztak létre úgynevezett homokos „plászt”, ahol ugyan fürödni nem lehet, de a legkisebbek homokvárakat építhetnek. Pécs kertvárosi részének közelsége miatt nagyon sok embernek, kisgyermekes családnak nyújt pihenést, kikapcsolódást, felüdülést a hétköznapok után.

A kellemes séta biztosítására a tavak körül sétáló utak találhatóak, melyek mentén padok, tűzrakók, esőbeállók, futballpályák, ivó kutak és játszóterek, romantikus fahidak, pihenőhelyek találhatók. Tehát a tavak környéke családok számára is ideális kirándulóhely. A tórendszer mellett számos kuriózum is várja a látogatókat, többek közt a délkeleti oldalon húzódó völgyben a tavakat tápláló vízbefolyás mentén a Muszung-malom épülete, ami az utolsó példány azok közül a vízimalmok közül, amelyek oly jól jellemezték a huszadik század eleji malomvölgyet.

A Malomvölgybe látogatók szórakozását szolgálják a parkerdő területén elhelyezett kilótók is. Ilyen a Bagolyvár-kilátó, amely 1980-as években épült terméskő alapra. A földszinti része esőbeállóként, az emeleti szintek pedig a panorámás kilátást biztosítják a tavakra és a Mecsekre. A kilátót akár autóval is megközelíthetik Kökényből. A Zsíros-dombi kilátót az elmúlt évben újították fel. A 2005-ben Szatyor Győző tervei alapján készült kilátó fa szerkezetű. A kilátó a Kökényi-tó keleti oldalán helyezkedik el és remek kilátást nyújt a tóra és annak környékére. Legkönnyebben a Muszung–völgy felől közelíthető meg gyalogosan. Az István kilátó is Szatyor Győző tervei alapján épült meg, természetesen fából. A tavak közötti gerincén állították fel 2007-ben, ahonnan letekintve a tisztás és a Kökényi-tó figyelhető meg. Kökény-puszta irányából ajánlott a megközelítése.

Bármelyik irányból is érkezzen a látogató a malomvölgyi zöld területre, elsődleges, hogy szem előtt tartsa a legfontosabb szempontot, hogy rajta kívül még nagyon sokat szeretnék élvezni a természet és az emberi kéz alkotta szépségeket. Vigyázzunk az értékeinkre!