Egy kemping közelében találtak világháborús robbanótestet a Mecsekben – közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede pénteken a Facebook-oldalán. 

Azt írták: a Mecsekben található Mandulás kempinghez közel eső erdős területen bukkantak rá egy szovjet gyártmányú, 50 milliméteres aknavetőgránátra. A helyszínre érkezett tűzszerész járőrparancsnok megállapította, hogy a robbanóeszköz szállítható állapotú, így azt későbbi megsemmisítésre a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére vitték.

A honvédségi tűzszerészek felhívták a figyelmet arra, hogy ezek a robbanótestek „sok évtizednyi rejtőzködés után sem veszíthetnek romboló erejükből”, tehát rendkívül veszélyesek.

Kiemelték, hogy ha valaki bármilyen robbanóeszköznek vélt tárgyat talál, azt nem szabad azt megmozdítani, fizikai behatásnak kitenni, hanem azonnal értesíteni kell a rendőrséget. Ők szükség esetén megteszik a bejelentést alakulatuk tűzszerész ügyeletére, hogy a katonák el tudják végezni az érintett terület szakszerű mentesítését.

Forrás: mti.hu

Fotó: Ferkó Zoltán zászlós

Ahogy azt a MH 1. Honvéd Tűzszerész és hadihajós Ezred fközösségi oldalán olvaható:

„Ismét egy illegálisan lerakott hulladékhalom aljáról került elő második világháborús robbanótest – ezúttal a Made in Pécs városmagazin szemétszedő akciója során. A Mecsekben található Mandulás kempinghez közel eső erdős területen bukkantak rá a képen látható szovjet gyártmányú, 50 milliméteres aknavetőgránátra. A helyszínre érkezett tűzszerész járőrparancsnok megállapította, hogy a robbanóeszköz szállítható állapotú, így el is vitték azt a katonák a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítés céljából. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a robbanótestek sok évtizednyi rejtőzködés után sem veszíthetnek romboló erejükből, tehát rendkívül veszélyesek. Bármilyen robbanóeszköznek vélt tárgy kerül elő, nem szabad azt megmozdítani, fizikai behatásnak kitenni, hanem azonnal értesítsék a rendőrséget, szükség esetén ők teszik meg a bejelentést alakulatunk tűzszerész ügyeletére, hogy a katonák el tudják végezni az érintett terület szakszerű mentesítését.” – olvasható a bejegyzésben.