Országosan is ismert buszmegálló építést/bontást, street art akciókat, adománygyűjtést, és sok minden mást szervezett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) Baranya megyében. – mutatjuk az MKKP sajtóközleményét, változtatás nélkül.

A Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak a négy Baranya megyei körzetből háromban sikerült összegyűjteni az aláírásokat, ezért Pécs 1-es és 2-es számú, valamint Szigetvár választókörzetében lesz kutyapárti jelölt. Sajnos ez a mohácsi körzetben nem sikerült, de ne búsuljunk, hiszen a mohácsi körzetben is – mint az ország összes választókerületében – lehet majd a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listájára szavazni április 3-án.

Passzivistáink már 2016 óta „henyélnek” Baranya megyében, elsősorban Pécsen, de voltak akcióink a megye több településén is. Minden esemény esetében érvényesül pártunk alapelve: tevékenységünk legyen hasznos, szép és/vagy vicces, de az sem árt, ha egyben figyelemfelkeltő is.

Már 2016-ban felkeltettük a rendőrség – és ezzel egyben az akkori Index – érdeklődését, amikor négyszínfestéses akciónk közben a rendőrség bevitték passzivistánkat a pécsi Ferenciek utcájából a kapitányságra, ahol a négyszínfestést megpróbálták graffitiként értelmezni. Különösen bája volt ennek a kis incidensnek, hogy a feljelentést az a cég tette, akinek feladata lett volna a megrongálódott aszfalt felületek rendbehozatala. Mindez – szinte szó szerint – megismétlődött 2017-ben is a pécsi Rákóczi út egyik részének dekorálása közben.

Ezután még több olyan tevékenységünk volt, amire felfigyelt az országos (online) sajtó is. Az egyik elhíresült tevékenységünk volt Pécsen az Ágoston téren általunk kétszer megépített, majd az önkormányzat által kétszer is lebontott buszmegálló ügye. A második, önkormányzattal „közös” akciónk után az önkormányzat – a lakossággal egyetértésben – új, fedett utasvárót helyezett el az Ágoston téren, és ígéretük szerint ezt több is követi majd.

Egy másik – országos visszhangot is kiváltó – tevékenységünk volt, amikor Pécsen passzivistáinkat majdnem elítélték a kormány plakátjainak megrongálása miatt.

Örök nyomot hagytunk Pécsett a 48-as tér egyik házának falán, amit – természetesen – egy óriás kutya-graffiti díszít. Ezt az állami támogatást az MKKP által szétosztott Rósánékatéka (azaz Rózsa Sándor I. Népi Kampánypénz Tékozló Alap) pályázat támogatásával sikerült megvalósítani.

Jelentős esemény volt Pécs életében, amikor az MKKP első helyi irodájának (Pécs, Kazinczy utca 3.)  elnöksimogatással egybekötött avatójára közel fél tonna élelmiszert gyűjtöttünk össze, majd ezt felajánlottuk egy – a neve elhallgatását kérő –  civil szervezet számára. Emlékezetessé tettük ezt az eseményt a város lakói számára egy köztéri közös teázás keretében is.

Komlói passzivistáink munkájával és a Rósánékatéka pénzéből első osztályú kutyajátszótér épült Komlón, a Felsőszilasi Általános Iskola volt óvodájának az udvarán, mely az I. Nemzeti KutyaGumiPark nevet viseli. És hogy mi minden lett a kutyafuttatón? Kizárólag gumiabroncsokból készült kutyajáték, ülőalkalmatosság, két hulladéktároló, két virágtartó és itató.

Szívünknek igazán kedves esemény volt, amikor Egyházasharasztiban – 280 fős kis település a siklósi járásban – szemétszobor-építő versenyt rendeztünk 2018-ban. Azért éppen ott, mert ezen a településen minden egyes lakosra több mint három tonna szemét jutott, mióta csaknem ezer tonna hulladékot helyezett el az egykori disznótelepen egy volt fideszes képviselő cége. Az általunk hozott szemétből – mivel a 951 ezer kilogramm hulladékot tároló területre nem sikerült bejutnunk –, készült Magyarország térkép, kétfarkúkutya-szobor, és műanyagflakon-sárkány is a versenyen. A társadalmi témákat komolyan vevő zsűri a kupa odaítélésénél a kreativitást és a méretet is figyelembe vette, így az első díjat az ezer tonnás disznótelepi szeméthegy eredeti gazdája nyerte meg, távollétében.

A Savkötő Menyét Alapítvány – az MKKP pártalapítványa – támogatta a Pécs Környéki Állatmentő Alapítvány által már több éve rendszeresen végzett tevékenységét, melynek lényege, hogy a kóbor macskák ivartalanításával csökkenthető kóbor macskák a populációjának növekedése. Az alapítvány által felajánlott segítséggel 7 nőstény és 1 kandúr esett át ezen a műtéten, ezzel első évben közel 70 macska megszületését akadályoztuk meg, és ez a szám a következő években csak hatványozódik.

Ne feledkezzünk meg környezetünk szépítéséről sem. 2017-ben részt vettünk az MKKP által szervezett űrárvácska ültetésben, gyönyörű fűszerspirálokat építettünk a pécsi Zipernovszky utcában, a Nagy Ferenc téren, a Magasház helyén épült Alacsony Parkban, a Maléter utcában és a komlói úton.

De nemcsak a környezetünk fizikai állapotának széppé tételére gondoljunk, a Rósánékatéka támogatta a minden évben megrendezésre kerülő Pszieszta konferenciát, mely a Pécsi Tudományegyetem pszichológus hallgatóinak a rendezvénye, ami pszichológus hallgatóknak és laikus érdeklődőknek is érthető módon mutatja be a pszichológia különböző területeit. Az idei téma az „Arcok és Álarcok” címet viselte, mely háromnapos rendezvény 23 programján 360 érdeklődő vett részt. 

Rósánékatékából támogattuk a Partiscum Csillagászati Egyesület mobilplanetáriumának eljuttatását Mohácsra és Vajszlóra, mely mobilplanetárium segítségével a programban résztvevő gyermek megismerhették a csillagászati ismeretek alapjait.

Végül, de nem utolsó sorban, a Rósánékatéka 4,5 millió forinttal támogatta a siklósi mentők speciális vízből mentő csoportja felszerelésének bővítését. 

Beszámolónk a teljesség igénye nélkül készült, de hamarosan hírt adunk arról, hogy mivel készülünk a választásig hátralévő időszakban.