A Xavér étteremben utoljára talán 8 éve voltam, amikor egy önkormányzati aláírásgyűjtésben volt szükség rám és ebédszünetet tartottunk. A távolmaradásom fő oka az volt, hogy Kertvárostól nagyon messze van, de a belvárosi irodámhoz viszonyítva is kiesik. Március 14-én azonban a Makárban volt találkozóm barátaimmal, és előtte akartam ebédelni, de nagyon sok minden zárva volt. A Xavér azonban nyitva tartott és útba is esett, így kipróbáltam.

A hely kifőzde jellegű étterem, sokféle, viszonylag egyszerű fogással. Amit rögtön láttam, hogy töltött káposzta van 990 forintért. Ez elég olcsó, már-már a gyanúsan olcsó kategória, de mégis kíváncsi voltam rá, ezért kértem azt, valamint egy tál gyümölcslevest, illetve egy darab nutellás palacsintát a végére. Épp várakoztam, hogy fizessek, amikor eszembe jutott valami! A kenyér! Egy töltött káposztát én nem eszek valami kenyérféle nélkül. Rákérdeztem, kenyér nem volt, de kifli igen, szóval ez még bekerült a rendelésembe. No, lásunk neki!

A leves nagyon ízlett, kellemes hőmérsékletű volt, az alaplé egy édeskésebb vonulat, picit a nagymamám testvére által régebben készített gyümölcslevesekre emlékeztetett, amikhez pudingport is használt és ez egy kicsit édeskésebb ízt adott neki. Ez is édesebb volt, de a gyümölcsök kellemesen savanykássá tették, nagyon jól esett.

Már a fotó előtt elfogyott, olyan finom volt 🙁

És akkor jött a töltött káposzta. Picit félve kóstoltam bele, de az első falat után megnyugodtam, hogy nem lesz itt baj. A hús kifejezetten kellemes volt, szaftos, jól fűszerezett, puha, az nagyon ízlett. Az aprókáposzta nekem egy picit íztelen volt, de nem mondanám ehetetlennek, sem rossznak, inkább visszafogottnak, édesanyámnál sokkal jobban kijönnek a savanyú ízek. Persze tudjuk, hogy az anya főztjénél nincs jobb :). Tejföl ráfizetés nélkül járt hozzá, a hozzá kapott kifli meg egy átlagos, ám friss és ropogós termék volt.

A palacsintát most csak egy könnyed desszertnek szántam, a tésztája rendben volt, Nutellaként tényleg Nutellát adtak, és elég jó mennyiségben. Ha mindenképpen meg akarok fogalmazni némi kritikát, akkor a töltelék nagyon a palacsinta belsejében maradt, a széléhez közel nem nagyon jutott belőle, de ez inkább csak szőrszálhasogatás, alapvetően nem volt gond vele.

A három ételért és a kifliért összesen 1.740 forintot fizettem, ami egyáltalán nem nagy ár, ha belegondolok, hogy máshol háromfogásos menüket kapok hasonló áron, itt meg A’la Carte választottam (jó, azért azt tudom, hogyha egy hús-köret-saláta összeállítást kértem volna, az nem jön ki ennyiből). Tehát összességében bőven jó áron kaptam egy olyan ételt, ami mennyiségében abszolute elég volt a jóllakásra (és el nem telítődtem tőle), és ízében is finom volt. Ezek után biztos vagyok benne, hogy bár nem esik útba, azért néha fel fogom keresni a helyet.