Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldalán tett bejelentést a mai kormányülés után. A miniszter szerint bebizonyosodott, hogy az ukránok be akarnak avatkozni a magyar választásokba. Állítása szerint Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter néhány napja felhívta a budapesti ukrán nagykövetet, Ljubov Nepopot azért, „hogy a magyarországi választás befolyásolásának lehetőségéről konzultáljanak”.

„A sajtóban megjelent információ megfelel a valóságnak. Ezzel a magyar baloldal csúnyán lebukott. Lebuktak, hogy van egyeztetés, mégpedig folyamatos egyeztetés a magyar baloldal és az ukrán kormány képviselői között. A magyar baloldal ígéretet tett arra, hogy ha kormányoznának, akkor azonnal döntenének fegyverek szállításáról Ukrajnába, és azonnal megszavaznák az Európába, ezen belül Magyarországra irányuló kőolaj- és földgázszállítások szankcióját” – mondta Szijjártó.

Szijjártó már kedden este utalt arra, hogy Márki-Zay Péter felvette a kapcsolatot Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és megígérte neki, hogy fegyvert fognak szállítani ellenzéki győzelem esetén. A Magyar Nemzet nemzetbiztonsági forrásokra hivatkozva írta meg aztán ugyanezt szerda reggel.

Zaránd Péter, az Egységben Magyarországért kampányfőnöke a Telexnek elmondta, hogy a fentiekből semmi sem igaz. Zaránd „olcsó kampányhúzásnak” minősítette Szijjártó vádaskodását. Szerinte a külügyminiszter el akarja terelni a figyelmet a Direkt36 tényfeltáró cikkéről, amelyben a magyar külügyminisztériumot az elmúlt 10 évben ért folyamatos orosz hackertámadásokról szól.

Zaránd Péter szerint „Márki-Zay Péter Twitter-posztja, ahogyan semmilyen háttértárgyalása sem jelent biztonsági kockázatot a magyar emberek számára”. Azt viszont ismét kiemelte, hogy Szijjártó Péter orosz érdekeket helyezett a hazaiak elé akkor, amikor nem tett semmilyen lépéseket a magyar külügy kötelékébe tartozók megóvása érdekében.

Forrás: Telex