Nagycsütörtökön, miközben a harangok Rómába mentek, a Kozármislenyi Nyugdíjasok Egymásért Egyesülete a Magyar Költészet Napjáról emlékezett meg a város Művelődési Központjának színháztermében. Az egyesület tagsága immáron évek óta hagyományosan irodalmi műsorral emlékezik meg a költő, József Attila születésnapjára emlékeztető jeles napról. 2022-ben rendhagyó módon Petőfi Sándor került a kultúrműsor középpontjába, mivel közeleg a magyar költőóriás, a legtöbbet idézett, legismertebb magyar költőnknek a bicentenáriuma, vagyis a születésének 200. évfordulója.

BaHír: Tarcsay Gyöngyvért, a Kozármislenyi Nyugdíjasok Egymásért Egyesület vezetőjét kérdeztem arról, hogy miért tartja fontosnak a költészet napi rendszeres megemlékezést?

Tarcsay Gyöngyvér: „Magyartanár vagyok. Elkötelezett híve a szép magyar beszédnek, irodalomnak. Fontosnak tartom, hogy bármely új irányzat mellett az értékálló, klasszikusoknak ott a helye. Vallom, hogy párhuzamosan „taníthatjuk a népet nem középiskolás fokon”, de a veretes bölcs  gondolatoknak helyt kell adnunk! A közösség, mely bízik bennem, mindig fogékony volt erre. Pódium körünk beszippantotta a versszerető versmondókat, köréjük társultak az énekmondók, s lett egy nagyívű, lelkeket borzongató délelőttünk. Fiatalok énekeltek népdalokat – értéket őrizve, szépkorúak mondtak verseket – értéket őrizve, művészek társultak hozzánk dalban, versben, új baráttal gazdagodtunk, egy nyíló tehetséggel. Bevonva a modern technikát, színesítettük a tartalmas délelőttöt. Fellépőink név szerint is érdemesülnek az említésre. A Tillai Tímea Énekstúdió bájos énekesei – Csapó Gergő, Megyeri Alíz, Piros Maja és Varga Luca. Közreműködött még a műsorban Kotvász Zsófia énekművész, Balatoni Sándor orgonaművész, Molnár Zsuzsanna előadóművész, Barta Magdolna, Böröcz Ilona, Keszthelyi József, Palotai Tímea és a „Melódia” énekegyüttes Bakonyi Anna vezetésével. Hiszem, és tudom, hogy Kozármisleny megérdemel egy ilyen nagyívű, gazdag beltartalommal bíró versünnepet! S, éreztük, hogy a versek elindultak, köztünk voltak és „osztályharcossá” lettek!” – osztotta meg velem gondolatait az egyesület elnök asszonya, aki a helyi civil szervezet irányítása mellett a Kozármislenyi Önkormányzat Képviselő-testületének tagja is.