Hétfőn hivatalosan is felmentették Joaquin Ciria-t, egy Floridai férfit, akit egy San franciscoi halálos kimenetelű lövöldözés miatt ítéltek életfogytig tartó szabadságvesztésre még 1990-ben – írja az NBC News

A mostani ítélet szerint vélhetően hamis tanúvallomások és az eljárás során elkövetett rendőri vétségek vezettek oda, hogy tévesen Ciriat ítélték el a bűncselekmény miatt, amit nem ő követett el.

Az ügy ismételte vizsgálata egy olyan bizottságnak köszönhető, amelyet San Francisco kerületi ügyésze, Chesa Boudin hozott létre még 2020-ban és ami direkt azzal a céllal jött létre, hogy a Ciriahoz hasonló jogerősen elítélt ügyeket felülvizsgálják, amennyiben reális esély van arra, hogy valaki ártatlanul tölti büntetését. A bizottság megalakulása óta ez volt az első jogerős felmentő ítélet, ám a példa igazolja, hogy a bizottság működésének van létjogosultsága.

A nemzetközi gyakorlat alapján az ártatlanul börtönben töltött évekért nagyon magas összegű kártalanítás jár az igazságtalanul elítélt személyeknek. Kérdés persze, hogy ez a pénz mit tud visszaadni az ember elvesztett fiatal éveiből.