A napenergia az egyik leginkább fenntarthat, környezetbarát energiaforrás, ami a rendelkezésünkre áll, ám komoly hátránya, hogy az energia hosszútávú tárolása eddig megoldhatatlannak tűnt. Most azonban úgy tűnik, erre is van lehetőség.

A hvg beszámolója szerint Egy holland-kínai kutatócsoport olyan mikrochipet tervezett, amely folyadékban tárolja a napenergiát. A szakemberek ezután Kínába szállították az egységet, ahol három hónappal később elektromos árammá tudták alakítani a chipben lévő energiát.

A technológia egy speciálisan megtervezett molekulán alapszik. Ez a napfény hatására megváltoztatja az alakját: átrendezi a szenet, a nitrogént és a hidrogént, így izomer keletkezik. Ez egy energiagazdag molekula, ami folyadékba merülve képes megtartani az alakját. Ez az izomer a felezési idejéig – ami mintegy 18 év – képes tárolni az energiát.

A szakemberek azt remélik, hogy a megoldással radikálisan át lehet alakítani a napenergia hasznosítását. Kasper Moth-Poulsen, a holland-kínai kutatócsapat vezetője szerint a találmányuk azt jelenti, hogy a napenergiát időjárástól, napszaktól, évszaktól vagy földrajzi helytől függetlenül elektromos árammá lehet alakítani. Az eddigi kísérletek ugyan csak kis mennyiségű energia tárolása esetén voltak eredményesek, ám úgy tűnik, hogy a módszer működőképes, és fejleszthető.