10 éve kapta meg Szigetvár a CIVITAS INVICTA vagyis a Leghősiesebb Város megtisztelő címet. Ma a IX. Szigetvári Nemzetközi Fúvós fesztivál is ezt a jeles napot hivatott ünnepelni, és emelni az évforduló fényét.

Videófelvételen a Zágrábi Fúvószenekar zenés vonulása a szigetvári Bem utcában.

A műsorban fellép többek között a Zágrábi Fúvószenekar, a Tatai Dandárzenekar, Barcsi Fúvószenekar, a Pécsváradi Városi Tűzoltózenekar, a Szigetvári Zrínyi Miklós Fúvószenekar.

Ünnepélyes megnyitó a Zrínyi téren, zenekarok közös bevonulása, majd közös zenélés, menetzenével átvonulás a Vigadóba, ünnepi hangverseny a Vigadóban szerepel a programok között.

Pár szó a házigazda Szigetvári Zrínyi Miklós Fúvószenekarról:

A Szigetvári Ifjúsági Fúvószenekar 1986-ban alakult meg a helyi zeneiskola növendékeiből Deichler András karnagy vezetésével. Első fellépésük 1987-ben a szigetvári Zrínyi-napokon volt, amelyet az óta több mint 500 követett. A 90-es évek elejétől meghatározó szereplői a város és térsége társadalmi és kulturális életének.

Repertoárukban klasszikus számok fúvószenekari átiratai, indulók, dixielandek, slágerszámok (Beatles, Abba, Queen), musicalek (Evita, Az operaház fantomja, Jézus Krisztus szupersztár, Grease), filmzenék (Rettenthetetlen, Csillagok háborúja, Flashdance, A Karib-tenger kalózai) egyaránt megtalálhatók.

A zenekar rendszeresen vesz részt hazai és nemzetközi fúvószenekari találkozókon, fesztiválokon, Szigetvár város és a környékbeli települések kulturális rendezvényein, jótékonysági megmozdulásokon, emellett évente fúvószenekari találkozót rendeznek Szigetváron.

A zenekar fenntartója Szigetvár Város Önkormányzata és a Szigetvári Fúvósokért Alapítvány, utóbbi 1994-ben alakult, célja a fúvószenekar hangszerállományának kialakítása és a zenekar működési feltételeinek a biztosítása. Az alapítvány kuratóriumának elnöke a megalakulástól 2005-ben bekövetkezett haláláig Szűcs Csaba volt, jelenleg e tisztséget dr. Madaras Krisztina látja el.

A Szigetvári Ifjúsági Fúvószenekar 2001. május 27-én jubileumi hangverseny keretében ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját. Erre az alkalomra jelentették meg első CD-jüket. A koncerten a Baranya Megyei Közgyűlés Elnöki Különdíját vették át dr. Kékes Ferenctől, a közgyűlés elnökétől.

2004-ben és 2006-ban Szigetvár főterén, a történelmi hangulatot árasztó Zrínyi téren 100 tagú fúvószenekar adott 100 perces térzenét: 2004-ben együttesünk a barcsi és a balatonkeresztúri, 2006-ban a nagykanizsai és a siklósi fúvósokkal egészült ki, a zenekarok karnagyai felváltva vezényelték az egyesített repertoárból válogatott műsort.

Zenekarunk a WASBY nemzetközi zenei egyesület tagjaként 2008. december 21.-én a nemzetközi B kategóriában ARANY minősítést szerzett.

2011. június 18-án jubileumi hangverseny keretében ünnepelte a zenekar megalapításának 25. évfordulóját, és ekkor jelent meg a zenekar második CD-lemeze.