2022. április 24-én, Kozármislenyben a Szent Mór püspökről elnevezett templom felé, délelőtt 9 órakor 98, népviseletbe öltözött kozármislenyi igyekezett a szentmisére, köztük a város polgármestere dr. Biró Károly és az alpolgármester asszony Tuza Julianna. A Józsa Gergely Néptánc Egyesület „Öltözz te is népviseletbe, mutasd meg honnan jöttél!” felhívásával invitálta a város apraját-nagyját a népviselet napi találkozásra.

A kozármislenyi hagyományőrzők a helyi népviselet mellett, Magyarország tájegységeinek eredeti viseleteibe öltöztek, hogy a Szent György napi szentmisén, majd a Kozármislenyi Katolikus Plébánián követőikkel együtt, közösen ünnepeljék a Népviselet Napját szentmisével, majd szabadtéri táncházzal, amelyen a Hanga Banda húzta a talpalávalót.

„Ez a nap nagyszerű lehetőség arra, hogy megmutassuk a fiatal nemzedéknek a hagyományaink egy aprócska szegmensét. Ma mindenki magára ölthette a származási helyének népviseletét, vagy éppen népviselet jellegű ruháját. Kozármisleny szerencsére jelentős, és színes népviseletet őriz, amit ezen a napon is örömmel viseltek lányok, asszonyok, fiúk és férfiak. Rohamosan fejlődő városunkban a sokféle nemzetiség, sokféle viseletet vonultatott fel a mai Szent György napi szentmisén. Kezdeményezésünk nagyon aktív követőkre talált, úgy tűnik, hogy minden kozármislenyi büszkén vállalja gyökereit. Mindez érthető, hiszen nem lehet jövője egy nemzedéknek sem az elődök tisztelete, a múlt értékeinek őrzése nélkül.” –tudtam meg a vasárnapi rendezvény apropóját Baumholczer Angélától, a kozármislenyi Józsa Gergely Néptánc Egyesület vezetőjétől.

„Múltunk a jelenben, egy nap népviseletben” 2015-ben Hrágyel Dóra pedagógus ezzel a címmel indított magánkezdeményezést a legnagyobb közösségi oldalon, mondván április 24-e, a ma már megszámlálhatatlanul sok világnap között, legyen a népviselet napja.

Hiszen a népviselet mindannyiunk számára egy közös értéket őriz, miközben a Kárpát-medencében élők között erősíti az összetartozás érzését.

Évente egyre többen csatlakoznak magánszemélyek és intézmények, múzeumok, skanzenek, iskolák, óvodák a kezdeményezéshez. A csatlakozás egyszerű, mert csak fel kell kapnunk egy mellényt, inget vagy egy szoknyát. A ruhadarab lehet eredeti, átalakított, akár újragondolt, a fontos az, hogy ez a nap a magyar és nemzetiségi népviseletek jegyében teljen.

Kozármislenyben a hagyomány egyértelműen a Józsa Gergely Néptánc Egyesület nevével fonódik össze. Nem is múlhatott el a 2022 évi Népviselet Napja a néptánccsoport meglepetése nélkül.

A kozármislenyi családokat a szentmise után kalácskóstolóval köszöntötték ezen délelőttön a Templom téren, a kalácsot a Civilek Kozármislenyért csoport tagjai készítették a Szent György napi ünnepre.

A programhoz kapcsolódott a Zenélő Kozármisleny huszadik előadása, amelynek keretében a Hanga Banda magyar népzenei együttes adott koncertet a kozármislenyi Népviselet Napján.