Néhány hét, de talán egy-két hónap és Németország függetlenedik mind az orosz gáztól, mind az orosz kőolajtól. Az orosz olaj jelenleg a németországi olajimportnak mindössze 12 százalékát teszi ki – mondta kedden Robert Habeck gazdasági miniszter, hozzátéve, hogy Európa legnagyobb gazdasága azt reméli, hogy néhány napon belül ki tudja váltani az összes, Oroszországból szállított olajat.

A vártnál így előbb szakíthatnak az orosz energiahordozókkal, korábban 2022 végére jósolták a leválás dátumát.

A Reuters múlt heti jelentése szerint Annalena Baerbock német külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy nyárig felére csökkentik a behozott mennyiséget, az év végére pedig teljesen befejezik a behozatalt. Az olaj után a gázzal folytatódik majd a folyamat, összhangban a közös európai menetrenddel. „A rendszerből való közös kilépés, az Európai Unió teljes kilépése a közös erőnk” – jelentette ki.

Szintén a Reuters írt arról hétfőn, hogy az EU most készíti elő az Oroszország elleni hatodik szankciócsomagot, amelynek része lenne az olajembargó valamilyen formája. A lap híre megemlíti, hogy Ukrajna és néhány EU-tagország, köztük Lengyelország és Litvánia, az orosz olaj és gáz betiltását akarja, míg Németország és Magyarország ellenzi az azonnali olajembargót. – írja a HVG.

Azonban így, hogy Németország a vártnál is gyorsabban függetelnedik az orosz gáztól és olajtól, vélhetően ők is meg fogják szavazni az orosz embargót, Magyarország ebben a kérdésben (is) végleg egyedül maradhat Európában.