A 24.hu a mai írásában azt boncolgatja, hogy: Komoly élelmiszerválsággal fenyeget az a tény, hogy 4,5 millió tonna gabona rekedt ukrajnai kikötőkben.

„Csaknem 4,5 millió tonna gabona rekedt ukrajnai kikötőkben és hajókon az orosz támadások miatt” – hangzott el a minap Martin Frick, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) németországi igazgatójának szájából.

Az ENSZ arra figyelmeztetett: „az ukrajnai háborúnak jelentős következményei lesznek azon képességeire, hogy azonnali élelmiszersegélyt nyújtson a rászoruló országoknak szerte a világon, miután sok élelem ragadt ukrajnai kikötőkben. A élelmiszerexport rendkívül nehézkes, hiszen az ukrajnai kikötők és tengeri útvonalak az orosz invázió miatt hozzáférhetetlenné váltak.”

A hónapokkal ezelőtt kirobbant ukrán-orosz háború előtt Ukrajnát a világ egyik legnagyobb búzatermesztőjeként tartották számon, és a kukoricaexportban is fontos tényezőként vett részt a világpiacon. Több európai és tengerentúli ország élelmiszer ellátásában is jelentős szerepet játszott és játszik még napjainkban is az olcsó, Ukrajnából származó búza.

„A világnak azonnali szüksége van az ukrán élelmiszerre” – hangsúlyozta Frick.

Martin Frick nyilatkozatában kihangsúlyozta, hogy a Világélelmezési Program az ukrán-orosz háború kitörése óta mintegy 2,5 millió ukránnak biztosított élelmiszersegélyt. Az  ENSZ Világélelmezési Programjának tisztségviselője többek közt arra is rámutatott, hogy: „az ostromlott területeken rekedt, szenvedő ukrajnai lakosságnak nagy szüksége van az élelemre, de az is fontos, hogy az exportáru kijusson a térségből, és enyhítse a globális élelmiszerválságot. A WFP ezért humanitárius hozzáférést kért az ukrajnai lakossághoz, valamint a kikötőkhöz az élelmiszerexport újraindítása érdekében.”

„Az éhezés nem lehet fegyver” – szögezte le röviden Martin Frick, az ENSZ Világélelmezési Programjának németországi igazgatója.

Forrás: 24.hu

Fotó: pixabay.com