Az EU végrehajtó testülete szerdán azt javasolta, hogy hat hónapon belül tiltsák be az orosz kőolaj uniós importját, év végére pedig a finomított olajtermékeket. A tervek ismertetésekor Ursila von der Leyen még nem említette, hogy bárki mentesülne ezek alól, csak annyit ismert be, hogy néhány ország nagyon rá van szorulva az orosz olajra.

Annak érdekében, hogy meggyőzze a vonakodó országokat arról, hogy ne vétózzák meg a javaslatot, Brüsszel hosszabb időszakot javasolt az embargó végrehajtására Magyarország és Szlovákia számára – mondta a forrás, aki az ügy érzékenysége miatt elzárkózott a név megjelölésétől.

A kivétel a Magyarország és Oroszország közti kőolajjal kapcsolatos szerződésekre vonatkozna, de a forrás nem nyilatkozott arról, hogy érinti-e a döntés a finomított termékeket is. – írja a Reauters nyomán az Azonnali

Orbán és Szijjártó is többször kijelentette, hogy az energiahordozókat érintő szankciókat nem fogják megszavazni, azonban a jelek szerint az EU-nak sikerült őket valamivel rávennie arra, hogy támogassák az embargót, emiatt kaphat Magyarország (illetve Szlovákia) a többi államhoz képest egy év türelmi időt. Ennek fényében Magyarországra még 2023-ban is érkezhet orosz olaj, azonban azt követően már nem.