A hivatali vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolt minisztériumi dolgozók ügyében lefoglalt több mint kétszázmillió forintnyi készpénzről kiderült, a nagy részét egyetlen embernél találták – írta a 24.hu. Emlékeztettek, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) több minisztériumi tisztviselőre csapott le, az ügyben a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség érintett.

A 24.hu megtudta, hogy a lefoglalt pénzből 190 millió forintot egyetlen kormánytanácsosnál találták, aki a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztériumban, a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárságán dolgozott. A lap által megismert ügyészségi dokumentumok szerint pedig egy Belvárosi Pénzügyi Zrt.-nél kezelt széfben – amelyhez a kormánytanácsosnak is hozzáférése volt – 180 millió forint készpénz volt. A pénzről a minisztériumi tanácsos azt állította, édesanyja vagyona, amit kezelésre, használatra, megőrzésre vett át tőle. Ugyan ezt az állítást alátámasztva egy kézzel írt nyilatkozatot is bemutatott, azonban az ügyészség szerint a készpénz eredete nem igazolt. A 24.hu megtudta azt is, a kormánytanácsos édesanyja már nyugdíjas, korábban fogorvosként dolgozott egy Bács-Kiskun megyei községben.

A korrupciós ügynek 18 gyanúsítottja van, öt embert letartóztattak, egyet bűnügyi felügyelet alá helyeztek.

A Budai Központi Kerületi Bíróság közleményében az állt, „a megalapozott gyanú szerint négyen – hivatali kötelességüket megszegve – jogtalan előnyért cserébe pályázatíróknak, illetve cégvezetőknek segítettek abban, hogy támogatási kérelmeik sikeresek legyenek, illetve az azokkal kapcsolatban indított ellenőrzések kedvezően végződjenek a pályázók számára”.