Friss kutatást tett közzé a HVG megbízásából a Medián kutatóintézet. A 2022-es országgyűlési választás után egy hónappal készült reprezentatív felmérés szerint a korábbi 44%-ról 54-re nőtt azok aránya, akik szerint „jó irányba mennek a dolgok” az országban.

A kutatás alapján ismét érvényesül a választások után gyakran megjelenő „győzteshez húzás” elve. A Fidesz ennek megfelelően növelni tudta támogatottságát, 54% vallotta magát a szavazójuknak, míg ellenzékinek 34, Mi Hazánkosnak pedig 8 százalék mondta magát.

Főleg ez az utóbbi adat az érdekes, úgy fest, hogy a győzteshez húzás a Mi Hazánk esetében is megjelenik, hiszen a választásokon ennél kevesebbet értek el. Ráadásul a Medián megmérte külön pártok szerint is az ellenzéket, ami különösen is érdekes eredményt hozott. Eszerint Toroczkaiék a legnépszerűbb ellenzéki párttal rendelkeznek jelenleg, bár a hibahatáron belüli különbséggel, alig egy százalékkal előzik a DK-t, kettővel pedig a Momentumot.

A Medián külön megmérte a különböző ellenzéki politikusok ismertségét és népszerűségét is. A Mi Hazánk erősödését mutatja, hogy Toroczkai László pártelnök a 3. legnépszerűbb a teljes népességen belül. A második Donáth Anna lett, az első pedig Ungár Péter, az LMP friss frakcióvezetője. Toroczkainak egyébként főleg a fideszeseknél van nagy támogatottsága, 53 százalékon áll a kormánypárti szavazóknál.

Az ellenzéki politikusok átlagos kormánypárti támogatottsága 16 százalékos, ennél Ungár is jelentősen jobbat tudott hozni, vele a fideszesek 23 százaléka szimpatizál. Az ismertsége viszont aránylag alacsony a zöld párti képviselőnek. Az ellenzéki szavazók körében egyébként Donáth a legnépszerűbb, megelőzve Karácsony Gergelyt és Dobrev Klárát.

Forrás: 24.hu