Május 9-e, a második világháború befejezésének emléknapja, ezen a napon Európa szerte megemlékeznek erről a nem csak Európa, de világszerte jelentős napról, amely Európában egyben a BÉKE NAPJA is.

Kozármislenyben a Béke Napján a Civilek Kozármislenyért szerveződés tagjai május 8-án, a Templom térre kötetlen programra hívták Kozármisleny lakóit, ahol minden résztvevő egy papírmadarat helyezett el az általuk felállított béke installáción. A megemlékezés közben beszélgetés folyt a háborúról, az értelmetlen áldozatokról, amely sajnos napjainknak is egyik legnagyobb gondja.

BaHír: Az ötletgazda szerveződés tagját, Baka Sárát kérdeztem az ötletről és a megvalósításról?

Baka Sára: A célunk elsősorban az volt, hogy a Béke Napjára akciót szervezzünk a közvetlen környezetünkben. A tavaszi zöld környezetben úgy gondoltuk, hogy a „Madarakkal a békéért” installáció megfelelő inspiráció lesz mások számára, hogy részt vegyenek ebben a helyi kezdeményezésben. Célunkat elértük, mert a vasárnapi mise után a templomot látogató gyülekezet tagjai is csatlakoztak hozzánk, és közös imádsággal, énekléssel köszöntötték a kezdeményezésünket. Hétfőn pedig a Kozármislenyi Nyugdíjasok Egymásért Egyesület tagjai helyezték el a békét jelképező papírmadarakat. Úgy tapasztaltuk, hogy civilek is jártak az installációnál, és így az általunk, és az iskola segítségével elkészült összesen 140 békét hirdető papírmadár jól látható helyre került.

BaHír: A Civilek Kozármislenyért szerveződés a hagyományos eseményeken túl új megjelenési lehetőségeket keres?

Baka Sára: Mindenképpen törekszünk arra, hogy ne csak a hagyományos programokon, rendezvényeken, mint például a búcsú, az advent, a húsvét jelenjünk meg. Az első ilyen akciónk ez a májusi, ami pro aktivizálja az itt élőket. Ennél az akciónknál mi elkezdtünk egy folyamatot, amit nagy örömünkre sokan folytattak. A programunkhoz kapcsolódott a Mislenycsillag közösségi rádió riportja, ahol aktuális témaként, a Kárpátalján élő magyarok egy képviselőjét szólaltattuk meg a jelenlegi, ukrajnai helyzetről.

BaHír. A programhoz kapcsolódó Kozármislenyi Nyugdíjasok Egymásért Egyesület vezetőjét, Tarcsay Gyöngyvért a csatlakozás mikéntjéről kérdeztem?

Tarcsay Gyöngyvér: A Civilek Kozármislenyért csoport megható installációja hívogatta csapatunkat. Kedves sorok is jelezték az összefogásra utaló felhívást. Mi, a szépkorúak közössége meghallottuk, megértettük, hogy lépnünk kell, tennünk kell. NAGY A BAJ A KÖZELÜNKBEN! Két hónappal ezelőtt imádkoztunk a BÉKÉÉRT. Ma fehér MADÁRKÁKAT „ültettünk” az emlékfánkra és a BÉKÉT jelző „szigetre”. Tudjuk, és bízunk benne, hogy eredménnyel járunk. Reménykedünk a józan megfontolásban! A történelmi háttér felidézésével, versek citálásával, a nemzeti imádságunk éneklésével adtuk tudtára a világnak, hogy figyeljenek ránk, emberekre! Féltve nézünk gyermekeinkre, unokáinkra, szüleinkre, barátainkra, embertársainkra. Vannak terveink… szeretnénk munkálkodni még a közös pátriánkért… az országunkért…Féltve nézünk a határon túliakra. Civilek madárkái hirdessétek,  hogy: ITT AZ IDEJE A MEGBÉKÉLÉSNEK!

Fotónkon a kozármislenyi nyugdíjasok elhelyezik a béke madarait az installáción

Kiemelt fotón a Kozármisleny, Templom téri installáció látható a szervezőkkel.